Proiectil gasit in curtea unei pensiuni de pe Mestecanis


Intră acum și în grupul de

În timp ce efectua lucrări de modernizare a canalizării, proprietarul unei pensiuni de pe vârful Mestecănişului a dat peste un proiectil. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, sâmbătă, 12 iunie a.c., echipa pirotehnică, formată din slt. Ilie Şveduneac şi m. m. Iulian Pentilescu a fost solicitată să intervină la o misiune de asanare pirotehnică, în localitatea Valea Putnei, comuna Pojorâta. Astfel, în jurul orei 11:00, pirotehniştii au intervenit pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, provenind din al Doilea Război Mondial.

Muniţia se afla în curtea unei pensiuni din zona Pasul Mestecăniş, fiind găsită de proprietar, după ce acesta executase lucrări de modernizare a canalizării.
Pirotehniştii au securizat zona, evacuând din incinta şi din curtea pensiunii turiştii, printre care se aflau şi un grup de aproximativ 30 de copii preşcolari de la două grădiniţe din municipiul Câmpulung Moldovenesc, care îşi serbau intrarea în vacanţă.

În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat un proiectil exploziv calibrul 150 mm, echipat cu focos, în perfectă stare de funcţionare.

Potrivit ISU Suceava, situaţia în care s-a desfăşurat misiunea a fost delicată, având un înalt grad de periculozitate deoarece, pe lângă faptul că se aflau mulţi oameni în zonă, proiectilul era depozitat lângă staţia de alimentare cu butan gaz a pensiunii, orice şoc sau manevrare greşită putând declanşa un dezastru pe o rază de aproximativ 500 de metri.

Echipa pirotehnică a profitat de prezenţa numărului mare de copii dar şi de prezenţa părinţilor şi a turiştilor din pensiune şi, la încheierea intervenţiei, a făcut un instructaj privind modul de comportare la descoperirea elementelor de muniţie.
Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă, fiind depozitată provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de