Cerere de extradare pentru un basarabean


Intră acum și în grupul de

Un basarabean va fi extrădat în Republica Moldova pentru a fi judecat pentru abuz de încredere. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, Rodica Neagu Dumitrescu vineri, 12 iunie 2010 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înaintat Curţii de Apel Suceava propunerea de luare a măsurii arestării provizorii de urgenţă a persoanei extrădabile Sergiu Susarencu, cetăţean moldovean, pe baza semnalării transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească – Biroul Naţional Interpol.

Biroul Naţional Central Interpol Chişinău a dispus pe data de 30 octombrie 2008 urmărirea penală a lui Sergiu Susarencu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere prevăzută de Codul penal moldovean.

„În perioada ianuarie – februarie 2005, persoana extrădabilă, în scopul profitului ilegal şi însuşirii ilegale a proprietăţii private prin abuz de încredere sub pretextul cumpărării unui apartament pentru R. C. în oraşul Chişinău, convingând-o să transfere bani către Republica Moldova, a primit de la victimă bani în sumă de 8.000 de euro şi de la rudele acesteia suma de 12.000 de euro. Astfel, Susarencu a primit bani în sumă totală de 20.000 de Euro şi a dispărut cu banii într-o direcţie necunoscută”, precizează Rodica Neagu Dumitrescu.

În acelaşi scop, pe data de 15 martie 2005 sub pretextul transportului către Germania pentru a munci, cu vehiculul acestuia model Audi 100, a primit de la o moldoveancă bani în sumă de 2500 de euro şi a transportat-o doar până în Polonia, unde persoana extrădabilă a abandonat-o.

Un an mai târziu, basarabeanul a înşelat în acelaşi mod doi concetăţeni, primind de la aceştia 5200 de euro pentru a-i duce în Germania dar i-a transportat doar până în Ucraina cu microbuzul, pe ruta Chişinău – Lvov. Aici cei doi au fost abandonaţi de Sergiu Susarencu, acesta dispărând cu banii într-o direcţie necunoscută. Suma totală a banilor, în urma însuşirii ilegale de către Sergiu Susarencu, se ridică la 27.700 de euro.

„În baza prevederilor legale în vigoare, Curtea de Apel Suceava a admis cererea formulată de autoritatea solicitantă Tribunalul din sectorul Râşcani, municipiul Chişinău, Republica Moldova şi a dispus arestarea provizorie a persoanei urmărite Susarencu Sergiu pe o durată de 20 de zile, respectiv de la 12.06.2010 până la 01.07.2010, inclusiv”, menţionează purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, adăugând că următorul termen de judecată a fost fixat pentru data de 30 iunie 2010 pentru a da posibilitatea autorităţii solicitante de a formula cererea de extrădare.


Intră acum și în grupul de