FOTO// Amplă acțiune de instruire a agenților economici din județul Suceava după o săptămână cu amenzi de peste 70.000 lei pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid: „S-a constatat că măsurile minime de prevenire sunt ignorate în unele cazuri atât de către cetățeni cât și de administratorii unor unități economice”


Intră acum și în grupul de

În cursul zilei de miercuri, 8 septembrie, polițiștii și jandarmii au organizat o amplă acțiune de instruire/reinstruire a agenților economici din județul Suceava cu privire la respectarea măsurilor minime de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2.

Potrivit IPJ Suceava, într-o singură zi, au fost efectuate 731 de instructaje cu agenții economici (administratori de magazine, centre comerciale, baruri, săli de evenimente, restaurante, săli de jocuri, case de pariuri, instituții publice sau private, etc). Doar în municipiul Suceava au fost efectuate 166 de instruiri. Peste 350 de polițiști, polițiști locali și jandarmi au fost angrenați la nivel județean în aceste activități.

Foto: IPJ Suceava

IPJ Suceava a subliniat că scopul acestor activități este unul preventiv, „de însușire a legislației și de respectare a prevederilor legale atât de către cetățeni cât și de către operatorii economici”.

Concret, acțiunea a fost organizată după ce, în primele opt zile ale lunii curente, la nivel județean au fost verificate în contextul Covid-19 34.714 persoane, 932 de unități economice, 1055 terase și baruri și 215 hoteluri și unități de cazare, fiind aplicate 85 de amenzi în valoare de 72.000 lei.

„Din păcate, în ultima perioadă, în urma verificărilor efectuate în teren s-a constatat că măsurile minime de prevenire (portul măștii sanitare de protecție în spațiile închise, distanțarea socială) sunt ignorate în unele cazuri atât de către cetățeni cât și de administratorii unor unități economice, magazine, spații comerciale, etc.”, au constat polițiștii.

În acest context, IPJ Suceava a transmis următoarele:

„Atragem atenția că în perioada următoare polițiștii, împreună cu polițiștii locali și lucrătorii de jandarmi vor intensifica acțiunile de verificare și control.

Acțiunile din cursul zilei de ieri au avut un caracter eminamente preventiv, de informare și responsabilizare, fiind aplicate doar măsuri cu avertisment. În perioada următoare acțiunile se vor concentra zilnic pe verificarea modului de respectare a acestor recomandări și a prevederilor legale, urmând a fi aplicată ferm legislația pentru o gestionare eficientă a situației pandemice și protejarea celor care sunt responsabili, au conștiință socială și respectă legea.

Reamnintim că în condiţiile art. 5 alin. (2) lit. d) şi ale art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se poate institui obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, sau în alte zone cu potenţial de aglomerare stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

ART. 7  din H.G. 826/2021 – Anexa 3:

 Pct. (1) În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5,00-18,00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

Pct. (2) În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/ prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5:00-18:00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori.

Pct. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), în intervalul orar 18:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Pct. (4) Măsurile prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori, iar cele de la alin. (2) nu se mai aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.

Pct. (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Articolul 9 din H.G. 826/2021 – Anexa 3:

Pct. (6) Se instituie obligaţia instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Facem apel pe această cale să respectăm legislația și să dăm dovadă de responsabilitate pentru a grăbi deznodământul către siguranță, sănătate și deplină normalitate”, se arată în comunicatul IPJ Suceava.


Intră acum și în grupul de