5 suceveni cercetati penal pentru trafic de migranti (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cinci persoane din localitatea Vicovu de Sus, judeţul Suceava, au ajuns în atenţia procurorilor după ce s-au ocupat cu traficul de migranţi.

Este vorba de o femeie de 50 de ani şi patru persoane de sex masculin cu vârste cuprinse între 26 şi 37 de ani care au ajuns în arestul poliţiei fiind cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, contrabandă şi trecerea ilegală a frontierei de stat.

Conform cercetărilor efectuate traficanţii şi-au început activitatea în luna februarie a acestui an obiectul de activitate fiind înlesnirea trecerii frauduloase a graniţei pentru cetăţeni moldoveni pe relaţia Ucraina – România – Italia. Pentru acest lucru cei 5 români erau ajutaţi de o altă reţea formată în Ucraina. Aceasta racola şi prelua cetăţenii moldoveni s-au de altă naţionalitate pe teritoriul Ucrainei şi îi aducea până la graniţa română.

De aici românii, care conform înţelegerilor cu partenerii de peste graniţă aveau rolul de organizatori pe teritoriul ţării noastre, îi preluau pe migranţi, îndrumau , cazau şi călăuzeau toată acţiunea fiind condusă de lideri ucraineni ai grupării. Mai mult, chiar şi transportul migranţilor prin România era efectuată cu persoane şi maşini din Ucraina pentru ca membri să nu poată fi identificaţi şi traşi la răspundere penală. Migranţii preluaţi din judeţul Suceava sau pe traseu de la transportatorii români de către transportatorii ucraineni, călătoreau cu mijloace auto destinate transportului de persoane, având amenajate locaşuri speciale de ascundere a migranţilor, pentru a trece ilegal din România în Ungaria.

La finele lunii martie, membrii grupării s-au reorientat spre contrabanda cu ţigarete de provenienţă ucraineană. Aceştia transportau baxuri de ţigări din Ucraina în România, peste frontiera verde, de unde erau preluate, cărate şi depozitate de către membrii grupării din România. Pe parcursul cercetărilor au fost identificate şi ridicate în vederea confiscării peste 21.000 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană.

Marţi după-amiază, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, împreună cu poliţişti din cadrul IJPF Suceava, au efectuat nu mai puţin de 5 percheziţii domiciliare pe raza localităţii Vicovu de Sus şi au pus în executare un număr de 5 mandate de aducere. Acţiunea a fost executată cu sprijinul unor luptători din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă al I.P.J. Suceava, lucrători din cadrul Detaşamentului de sprijin operativ al I.J.P.F. Suceava şi a unor lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a întregii activităţi infracţionale şi tragerea vinovaţilor la răspundere.


Intră acum și în grupul de