Preț aproape dublu plătit de sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare. Premierul Florin Cîțu a anunțat că se va renunţa la subvenţia pentru gigacalorie la intrarea în vigoare a legii consumatorului vulnerabil


Intră acum și în grupul de

Sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare ar urma să achite prețul de producție și distribuție de 445,53 de lei pe gigacalorie, potrivit anunțului făcut, joi, de premierul Florin Cîțu.

Astfel, premierul a declarat într-un interviu la DC News că intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil și a măsurilor de compensare la plata facturilor de energie şi gaze va duce la renunţarea la subvenţia pentru gigacalorie.

„Păi, acesta este rolul acestui consumator vulnerabil – nu? De a face tranziţia şi această subvenţie să fie doar pentru persoanele care au nevoie, pentru că astăzi, de exemplu, în Bucureşti subvenţia o primesc şi cei care câştigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această Lege a consumatorului vulnerabil va ajuta acele persoane care au nevoie cu adevărat de ajutor, şi nu pe toată lumea. Până la urmă, această subvenţie a şi întreţinut un sistem ineficient şi le-a permis şi primarilor şi companiilor care au fost până acum să nu dorească să eficientizeze sistemul pentru că aveau această subvenţie de la buget”, a declarat Cîţu.

În prezent, prețul de producție și de distribuție a agentului termic în municipiul Suceava este de 445,53 de lei cu TVA, dar sucevenii plătesc 240 de lei/gigacalorie cu TVA, restul fiind subvenționat.

În condițiile în care se va renunța la subvenția pe gigacalorie prețul plătit de suceveni va fi de  445,53 de lei/Gcal.


Intră acum și în grupul de