Arbori tăiați ilegal pe raza OS Dealu Negru, depistați de Garda Forestieră Suceava în baza sesizării unui jurnalist. Controlul inițiat în urma agresiunii lui Tiberiu Boșutar e în etapa „verificărilor scriptice”


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a anunțat astăzi, 24 septembrie, că a găsit nereguli la regi, silvic pe raza OS Dealu Negru, în localitățile Panaci și Dârmoxa. Controalele au avut loc ieri, 23 septembrie, în baza unei sesizări a jurnalistului Alex Nedea de la Recorder. În același timp, Garda Forestieră Suceava susține că verificările inițiate în urma agresării lui Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști continuă.

Astfel, pe raza comunei Panaci, pe o pășune împădurita, proprietate privată aparținând unei persoane fizice au fost identificați arbori care prezentau urme ale unui dispozitiv special de marcat și diferite culori de vopsea. Întrucât exista suspiciuni cu privire la utilizarea dispozitivului de marcat se va proceda la verificarea documentației care a stat la baza punerii in valoare în vederea stabilirii legalității punerii în valoare, exploatării și a expedierii materialelor lemnoase.

La rândul său, la Dârmoxa, într-o suprafață de fond forestier proprietate privată aparținând unei persoane fizice administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, a fost identificata o partida de produse accidentale.

„Deși actul de punere in valoare prevedea recoltarea  arborilor din categoria produselor accidentale, in teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi a căror caracteristici nu respectă natura produselor accidentale.  Tot în cadrul aceleiași partizi a fost identificat și un arbore pe picior care desi era pus în valoare ca produs accidental, nu întrunea această condiție”, a transmis Garda Forestieră.

Materialele lemnoase rezultate in urma taierilor, cu un volum total de 20,99 mc, au fost predate în custodia OS Dealu Negru. Totodată, Garda Forestiera Suceava va formula o sesizare penala cu privire la folosirea contrar dispozitiilor legale a dispozitivului de marcat și fals intelectual.

Garda Forestieră Suceava a menționat că amplul control inițiat în data de 21 septembrie, în urma agresiunii lui Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști, continuă.

„La această dată fiind în derulare verificările scriptice, urmând ca începând cu data de 28.09.2021 să înceapă și controalele de fond în teren, verificări la care vor participa și delegați ai Inspectoratului General al Poliției Române”, a precizat sursa citată.


Intră acum și în grupul de