Deputatul PNL Ioan Bălan: Calea europeană a Republicii Moldova trebuie susținută puternic de România. Este important ca fiecare român de peste Prut să simtă că România este alături de el


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL Ioan Balan își dorește o implicare mai puternică a instituțiilor din România în consolidarea proceselor democratice și în susținerea drumului european pe care au pornit frații noștri de peste Prut: ”M-a bucurat enorm să văd aprecierile recente ale Președintelui SUA, Joe Biden, la adresa românilor din Republica Moldova.

”Mândrii moldoveni, care au obținut o victorie răsunătoare pentru forțele democrației” au nevoie, fără îndoială, atât de sprijinul Statelor Unite ale Americii, cât și de asistența tehnică și financiară a țării mamă, România, pentru a nu se abate de la drumul pe care a pornit. Cu asemenea parteneri, Republica Moldova va merge doar către succes!”, a declarat deputatul liberal sucevean.

El arată că în cei 30 de ani de tranziție dureroasă prin care a trecut țara noastră și în lunga perioadă de pre-aderare la Uniunea Europeană, România a acumulat o experiență deosebită și utilă pe care o poate pune acum la dispoziția fraților români de peste Prut.

„Consolidarea instituțiilor publice, armonizarea legislației naționale cu cea europeană, consolidarea economiei naționale, dezvoltarea infrastructurii de bază, reformarea serviciilor publice sunt numai câteva exemple din domeniile în care experiența României poată să facă mai ușor efortul Republicii Moldova. Ar trebui să ne aducem aminte că și România a beneficiat atât de bani nerambursabili, cât și de asistență tehnică din partea Uniunii Europene, atunci când am pregătit aderarea la UE și NATO”, apreciază Ioan Bălan.

El a recunoscut că a simțit o bucurie deosebită ori de câte ori România a luat măsuri în sprijinul consolidării economice și sociale din Republica Moldova.

„Conectarea la rețeaua românească de gaze, asistența sanitară în pandemie, investițiile românești care au trecut Prutul sunt lucruri concrete care aduc un plus în viața fraților noștri români și o încredere mai mare în democrație. Cu toate acestea, știm foarte bine că mai sunt foarte multe de făcut pentru a sprijini efortul forțelor democratice din Moldova. Este important ca fiecare român de peste Prut să simtă că România este alături de el și că democrația și opțiunea europeană vor aduce bunăstarea în fiecare casă”, a conchis Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de