Pagube mai mari ca la inundatiile din 2008, in judet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Traficul rutier a fost reluat cu restricţii pe 25 de drumuri judeţene şi patru drumuri naţionale care au fost blocate în urma inundaţiilor catastrofale de săptămâna trecută, în timp ce alte cinci drumuri judeţene şi un drum naţional rămân în continuare închise.

Potrivit şefului deliberativului judeţean, Gheorghe Flutur, circulaţia este în continuare închisă pe DN 17 A Siret-Rădăuţi, unde la un pod peste râul Suceava un pilon s-a tasat, iar suprastructura dintre doi piloni a căzut în apă, iar din cauza unor poduri afectate de inundaţii, nu se poate circula pe cinci drumuri judeţene. Preşedintele CJ Suceava a arătat că circulaţia a fost redeschisă provizoriu pe patru drumuri naţionale şi că a fost redeschisă cu restricţii sau se circulă pe un singur fir în anumite zone pe 25 de drumuri judeţene.

Potrivit unei centralizări făcute de Prefectura Suceava, din cele 2390 de persoane evacuate din judeţ mai sunt evacuate 155 de persoane, din care 15 în Comăneşti, 17 în Dolhasca, 16 în Iaslovăţ, 52 la Pătrăuţi, 35 la Suceviţa, 15 la Şerbăuţi şi cinci în Todireşti.

În judeţ au fost evacuate 1262 de persoane din cauza inundaţiilor şi afectării locuinţelor, iar alte 1128 de persoane au fost evacuate ca urmare a instituirii stării de alertă în 12 localităţi din bazinul hidrografic al râului Siret. Totodată, sunt distruse 62 de case, iar alte 4949 de case au fost afectate de viituri, cinci case sunt izolate complet în Dolhasca, iar la 970 de case accesul auto este întrerupt.

În urma inundaţiilor au fost distruse drumuri naţionale pe o lungime de doi kilometri, drumuri judeţene pe o lungime de 11 kilometri şi drumuri comunale pe 129 de kilometri. Totodată, au fost avariate drumuri naţionale pe o lungime de 4,8 kilometri, drumuri judeţene pe 142 de kilometri şi drumuri comunale pe 1449 kilometri.

Puhoaiele dezlănţuite au distrus în judeţ 98 de poduri şi 231 de podeţe, au fost avariate 134 de poduri şi 1353 podeţe. Apele au inundat şi 20.879 hectare de terenuri agricole şi păşune, fiind înregistrate şi 27 de alunecări de teren, au fost distruse şase diguri şi alte 16 diguri avariate şi au mai fost înregistrate şi doborâturi de material lemnos în volum de aproape zece mii de metri cubi. Au mai fost avariate 70 obiective social economice printre care grădiniţe, şcoli, cămine culturale, biserici. Un număr de 18,709 de fântâni au fost colmatate,12 staţii de captare apă potabilă şi o reţea de canalizare au fost avariate.

Pentru evaluarea pagubelor au fost înfiinţate 22 de comisii, din care zece comisii evaluează pagubele produse la case şi drumuri, alte zece a pagubelor produse la terenuri agricole şi alte două comisii evaluează pagubele produse la investiţiile SAPARD din judeţ.


Intră acum și în grupul de