Jandarmii suceveni, in misiuni in zonele sinistrate


Intră acum și în grupul de

Începând cu data de 26 iunie 2010, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava şi Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni participă la misiuni de ajutorare a persoanelor afectate de inundaţii, sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi alături de personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Astfel, în mai multe localităţi din judeţ, jandarmii au intervenit în sprijinul populaţiei, la solicitarea autorităţilor publice locale sau a persoanelor afectate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ Suceava, căpitan Bogdan Cornaci, jandarmii au contribuit la salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate şi transportul acestora în zone sigure (Zamostea, Grămeşti, Dărmăneşti); evacuarea bunurilor din locuinţele afectate de inundaţii (Grămeşti, Horodnicu de Jos, Dărmăneşti, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Dorneşti, Straja); înlăturarea efectelor inundaţiilor, activităţi de înlăturare a apei din gospodării şi reparaţii (Boroaia, Liteni, Dolhasca, Zamostea, Zvoriştea, Dorneşti, Vicovu de Sus, Straja, Milişăuţi, Dărmăneşti, Vama, Vatra Moldoviţei, Gura Humorului, Suceviţa, Arbore, Iaslovăţ, Marginea, Volovăţ, Poiana Micului, Suceava, Frasin, Mitocul Dragomirnei); evacuarea populaţiei în scopul prevenirii pierderilor de vieţi omeneşti şi avertizarea acesteia privind starea de pericol potenţial (Lunca, Dolhasca, Liteni, Probota); intensificarea măsurilor de siguranţă şi ordine publică în zonele afectate, inclusiv asigurarea securităţii bunurilor şi a altor valori (Pătrăuţi, Vatra Moldoviţei, Dolhasca).

Jandarmii au mai ajutat la căutarea unor persoane dispărute (Todireşti, Şerbăuţi); au participat la lucrări de consolidare a malurilor, de construcţie a digurilor şi de reparare a unor căi de comunicaţie (Boroaia, Voroneţ, Satu Mare, Dolhasca, Gura Humorului, Dorneşti, Zamostea, Milişăuţi); la refacerea unei linii de alimentare electrică (Zamostea); asigurarea măsurilor de ordine cu ocazia distribuirii ajutoarelor către populaţie (Zamostea, Zvoriştea, Dărmăneşti, Pătrăuţi); transportul cu mijloace proprii şi distribuirea ajutoarelor în 38 de localităţi; transportul locuinţelor modulare pentru populaţia afectată şi a comisiilor de evaluare a pagubelor.

În perioada menţionată, pe lângă activităţile în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a continuat îndeplinirea misiunilor permanente de pază şi protecţie instituţională şi a celor de ordine publică, în zonele afectate de inundaţii acţionând şi un număr ridicat de ofiţeri, subofiţeri şi elevi jandarmi aflaţi în timpul liber sau imediat după terminarea orelor de program.

Activităţile desfăşurate de către I.J.J. Suceava şi Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni au presupus participarea efectivelor astfel: 26 iunie – 25 de jandarmi în localitatea Boroaia; 27 iunie – 46 de jandarmi în localităţile Boroaia şi Todireşti; 28 iunie – 131 de jandarmi în 11 localităţi; 29 iunie – 169 de jandarmi în 15 localităţi; 30 iunie – 140 de jandarmi în 20 de localităţi; 1 iulie – 178 de jandarmi în 18 localităţi; 2 iulie – 127 de jandarmi în 12 localităţi; 3 iulie – 66 de jandarmi în 41 de localităţi; 4 iulie – 66 de jandarmi în 7 localităţi; 5 iulie – 63 de jandarmi în 7 localităţi; 6 iulie – 67 de jandarmi în 8 localităţi.

Pentru îndeplinirea misiunilor au fost folosite un număr de 23 de mijloace de transport (autobuz, autocamioane, autospeciale şi autoturisme).

„Între ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, ce au intervenit în sprijinul populaţiei sunt şi 5 militari ale căror locuinţe şi bunuri au fost afectate de inundaţii şi care în momentul respectiv se aflau în misiune în zonele inundate. Valoarea pagubelor înregistrate la gospodăriile şi terenurile cultivate ale acestora, din localităţile Milişăuţi, Horodnicu de Jos, Vicovu de Jos şi Straja este de aproximativ 42.800 lei. Unul dintre cei mai afectaţi de inundaţii este cpt. Mariuţeac Gheorghe, din Milişăuţi, comandantul Detaşamentului de Jandarmi Rădăuţi. În ziua de 28 iunie acesta conducea subunitatea de jandarmi care a intervenit la Grămeşti, iar la ora 19.00 a fost anunţat despre faptul că gospodăria îi este inundată. A continuat misiunea la Grămeşti, ajungând la domiciliu după miezul nopţii. Miercuri, 30 iunie, în urma ploilor abundente, locuinţa acestuia a fost din nou inundată, iar ofiţerul a ajuns la domiciliu după mai multe ore, după ce, împreună cu colegii săi, a acordat sprijin unor familii din altă zonă a localităţii. Pagubele înregistrate la domiciliul acestuia depăşesc valoarea de 22.000 lei”, a precizat cpt. Cornaci.


Intră acum și în grupul de