Doi elevi ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava au obținut o medalie de bronz și o mențiune la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică -Columbia 2021


Intră acum și în grupul de

Doi elevi ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, care au făcut parte din lotul României, au obținut o medalie de bronz și o mențiune la cea de a XIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică -Columbia 2021

Inspectorul școlar sucevean de fizică, prof.dr. Petru Crăciun, a transmis, duminică, într-un comunicat de presă, rezultatele obținute de lotul României la această ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021, desfășurată în perioada 14-21 noiembrie 2021.

În comunicatul de presă se arată că România, alături de alte 62 de țări din întreaga lume, a fost reprezentată la această olimpiadă de două echipe formate din câte cinci elevi, coordonați de trei team leaders, care au format lotul României.

În document se precizează că selecția lotului României, respectiv a celor două echipe, s-a realizat în cadrul Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava,  care a avut loc la Suceava, în perioada 26-29 iulie 2021.

„La IOAA –Columbia 2021, din cauza pandemiei, fiecare țară participantă la această olimpiadă și-a reunit lotul reprezentativ într-o singură locație, iar subiectele pentru olimpiadă au fost transmise de către  țara organizatoare,  Columbia”, se menționează în documentul citat.

Elevii  au fost monitorizați audio- video și au susținut următoarele probe: Analiză de date (cu durata de 3ore), Fizica Soarelui (2ore), Proba teoretică (5 ore), Proba pe echipe (30 de ore) și Proba de planetarium (45 de minute), iar după terminarea fiecărei probe, lucrările scrise ale elevilor au fost scanate și trimise în Columbia spre corectare, Comitetului Științific (Jury),  juriu format din oameni de știință din țara organizatoare.

 În comunicat se menționează că  din județul Suceava au participat elevii Sîrghi Dragoș Andrei(clasa a XI-a) și Pavel Maurizio(clasa a XII-a), de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, care au fost pregătiți la clasă de profesorii Carmen Amorăriței și Sorin Golda, iar la Cercul de Astronomie de la Palatul Copiilor, respectiv la grupa de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava au fost pregătiți de prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică în cadrul ISJ Suceava.

Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc a asigurat cheltuielile pentru  cazare și masă pentru lotul României la Hotelul ȘANDRU din  Câmpulung Moldovenesc.

Inspectorul școlar sucevean a mulțumit tuturor celor care au sprijinit desfășurarea în bune condiții a probelor competiției, respectiv Colegiului Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc pentru realizarea materialelor promoționale, pentru logistică, pentru organizarea timpului liber al lotului României la IOAA-2021 și pentru implicarea profesorilor voluntari pentru buna desfășurare a probelor scrise, Colegiului Național Dragoș Vodă din Câmpulung Moldovenesc pentru logistică și implicarea unui profesor în buna organizare a probelor scrise, Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și Societății  Științifice Cygnus-centru UNESCO implicați în organizarea  și desfășurarea IOAA –Columbia 2021.

Sponsorii evenimentului au fost Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava,  Eximprod Power System, Yanis Prodcom, Dor de Munte, SC Pușcău Vicovu de Sus.

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (IOAA) este un eveniment anual pentru elevii de liceu cu performanțe ridicate din întreaga lume, competiți, care a fost înființată în Thailanda în 2007, a fost inițiată de către  cinci țări, inclusiv Thailanda, Indonezia, Iran, China și Polonia, cu scopul de a prolifera astronomia în rândul elevilor de liceu, de a stimula prietenia între tinerii astronomi la nivel internațional, pentru a construi cooperarea în domeniul Astronomiei în viitor, se precizează în comunicatul de presă.

 În anul 2014 Romania a organizat la Suceava a VIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizica la care au participat 44 de echipe din 37 de țări. Organizatorii IOAA-2014 au fost Ministerul Educației Naționale, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, ISJ Suceava, Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO, Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Județean Suceava.

Premiile obținute de lotul României, astăzi 21 noiembrie 2021:

Nr.crtNumele și prenumeleclasaUnitatea de învățământLocalitateJudețPremiul
Echipa 1 
1.OROS VLAD -ȘTEFANXILiceul Teoretic Grigore MoisilTimișoaraTimiș     Medalie de aur
2.CIURESCU RĂZVAN MIHAILXIILiceul Internațional de InformaticăBucureștiBucureștiMedalie de bronz
3.TUȘ TRAIANXColegiul Național Gheorghe ȘincaiBaia MareMaramureșMedalie de argint
4.PAVEL MAURIZIOXIIColegiul Național Ștefan cel MareSuceavaSuceavaMedalie de bronz
5.GROSU TEODOR-IONUȚXIIColegiul Național Gheorghe VrânceanuBacăuBacăuMedalie de bronz
Echipa 2 
1.MARIN ANDREIXIIColegiul Național de Informatică Tudor VianuBucureștiBucureștiMedalie de argint
2.SÎRGHI DRAGOȘANDREIXIColegiul Național Ștefan cel MareSuceavaSuceavaMentiune
3.HĂRĂBOR DARIA TEODORAXIIColegiul Național Vasile AlecsandriGalațiGalați Medalie de bronz
4.NECULA VLADIMIR-GEORGEXILiceul Internațional de InformaticăBucureștiBucureștiMedalie de bronz
5.DUMBRAVĂ VICTOR IOANXIIColegiul Național Mircea cel BătrânConstanțaConstanțaMedalie de bronz,
TEAM  LEADERS 
1.Lect.univ.dr. PÎRGHIE CRISTIANUniversitatea Ștefan cel Mare din SuceavaSuceavaSuceava 
2.Prof.dr.CRĂCIUN PETRUInspectoratul Școlar JudețeanSuceavaSuceava 
3.Prof. PĂUNESCU VICTORLiceul Tehnologic DaciaBucurești  
SUPERVISORS 
1.Prof. ȚĂRAN OANAColegiul Silvic BucovinaCâmpulung MoldovenescSuceava 
2.Prof. LUPESCU NICOLETAColegiul Silvic BucovinaCâmpulung MoldovenescSuceava 
3.Prof. DRĂGAN VIOLETAColegiul Silvic BucovinaCâmpulung MoldovenescSuceava 
4.Prof. ANASTASIU GABRIELColegiul Național Dragoș VodăCâmpulung MoldovenescSuceava 

Intră acum și în grupul de