Preotul contrabandist din Vascauti, trimis in judecata


Intră acum și în grupul de

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a informat miercuri, că a dispus în ziua anterioară trimiterea în judecată a preotului din parohia Văşcăuţi, Gheorghe Cristinel Pînzaru, în vârstă de 36 de ani. Acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi contrabandă. Potrivit rechizitoriului, preotul, începând cu data de 17.06.2010, i-a oferit şi promis agentului de poliţie Zahariuc Ilie, lucrător operativ în cadrul IJPF Suceava – SPF Siret – funcţionar public, suma de 4.000 euro pentru ca în tura de noapte, în care va fi programat să efectueze serviciul, să nu supravegheze electronic, prin termoviziune, timp de o jumătate de oră, zona dintre SF 835 – 838, pentru a-i facilita introducerea în ţară, peste fâşia verde, a mai multor baxuri cu ţigări din Ucraina.

De asemenea, preotul, în noaptea de 05/06.07.2010, a introdus în ţară, împreună cu alţi complici rămaşi neidentificaţi, o cantitate mare de ţigări, respectiv 36.950 pachete de ţigări – 1.630 pachete ţigări marca „Ronson”, 17.480 pachete ţigări marca „More” şi 17.840 pachete ţigări marca „Viceroy” peste fâşia verde dintre Ucraina şi România, ţigări pe care le-a depozitat la domiciliul Olgăi Costiuc din satul Văşcăuţi, comuna suceveană Muşeniţa, cauzând astfel un prejudiciu la bugetul de stat de 330.098,37 lei, reprezentând taxele vamale şi fiscale.

Pe data de 21.06.2010, Zahariuc Ilie, agent şef adjunct de poliţie în cadrul IJPF Suceava – SPF Siret, a formulat denunţ la DGASJA Suceava, aducând la cunoştinţă faptul că Pînzaru Gheorghe Cristinel, în data de 17.06.2010 l-a contactat telefonic solicitându-i să se întâlnească. S-au întâlnit la un local din oraşul Siret şi i-a oferit suma de 4.000 euro pentru a-l ajuta să introducă în ţară, peste fâşia verde, mai multe baxuri cu ţigări din Ucraina, ajutorul pe care l-a cerut constând în faptul de a nu monitoriza cu aparatul de termoviziune o anumită porţiune a frontierei timp de o jumătate de oră.

Preotul i-a arătat într-o cutie mai multe bancnote în euro, precizând că suma respectivă, de 4.000 euro, este a lui dacă îl ajută. Agentul de poliţie l-a refuzat pe inculpat, spunându-i că nu vrea să se implice în astfel de afaceri.

„Din ansamblul probelor administrate în cauză a rezultat că inculpatul a oferit şi a promis agentului de poliţie, funcţionar public în accepţiunea Codului penal, suma de 4.000 euro pentru a-şi exercita în mod necorespunzător atribuţiunile de serviciu prin nesupravegherea electronică a unei porţiuni din zona sa de competenţă a frontierei de stat; inculpatul, în complicitate cu alte persoane rămase neidentificate, a introdus, peste fâşia verde a frontierei de stat – prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal – o mare cantitate de ţigări din Ucraina. Înregistrările audio – video şi audio în mediul ambiental şi cele electronice au confirmat că în noaptea de 05/06.07.2010, între orele 02,00 – 02,30, pe o porţiune a frontierei de stat româno – ucrainene au acţionat mai multe persoane de o parte şi de alta a frontierei şi au introdus, prin metoda „punte”, bunuri pe teritoriul naţional, că în zona Ucraina s-a acţionat cu un autovehicul de tonaj greu, posibil marca „Kamaz”, confirmat de discuţiile purtate de inculpat cu denunţătorul, precum şi faptul că pe teritoriul României s-a acţionat cu un atelaj hipo – cercetarea locului faptei confirmând un traseu de urme hipo din acea zonă până la locuinţa lui Costiuc Olga, unde au fost identificate ţigările de contrabandă”, precizează într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Luminiţa Leonte.

Aceasta subliniază că pe parcursul urmării penale, preotul nu a vrut să dea declaraţii, iar ulterior a avut o atitudine nesinceră, precizând că de fapt agentul de poliţie Zahariuc Ilie l-ar fi contactat şi angrenat în discuţii cu privire la o „afacere” ce ar presupune trafic de ţigări peste fâşia verde a frontierei, dar că l-a refuzat, „aspecte ce nu au fost confirmate de probele administrate”.

După ce iniţial Tribunalul Suceava a respins solicitarea Parchetului de arestare preventivă, acesta a făcut recurs la Curtea de Apel Suceava, instanţa hotărând arestarea preventivă pentru o perioadă de 20 de zile a preotului.

Pentru infracţiunile comise, preotul riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 7 ani, pentru infracţiunea de dare de mită şi între 2 şi 7 ani pentru infracţiunea de contrabandă.

Cât priveşte femeia care a găzduit în curte coletele cu ţigări şi găsirea celorlalţi complici rămaşi neidentificaţi, Parchetul sucevean a declinat competenţa de soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.


Intră acum și în grupul de