Două grupări de contrabandiști și traficanți de migranți din județul Suceava, destructurate: Opt persoane au fost reținute, dintre care patru au ajuns în arest preventiv. Membrii grupărilor schimbau des cartelele SIM, foloseau vehicule de teren cu numere false și comunicau prin stații de emisie-recepție // Detalii din anchetă

Opt persoane au fost reținute de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava pentru contrabandă și trafic de migranți în urma a 10 percheziții desfășurate sub coordonarea DIICOT Suceava. Perchezițiile au vizat destructurarea a două grupări specializate în trafic de migranți și contrabandă cu țigări.

Potrivit IPJ Suceava, cele 10 percheziții au fost efectuate în data de 23 noiembrie, iar în urma lor au fost puse în executare 16 mandate de aducere.

Țigările de contrabandă erau ascunse în căldări cu ciment. Foto: IPJ Suceava

În cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate au fost ridicate în vederea cercetărilor următoarele bunuri: 7 autoturisme, un microbuz, sume de bani (20.900 lei și 11.600 euro), 11.995 pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară (24 de baxuri), 30 telefoane mobile, 25 cartele SIM, 21 staţii emisie-recepţie, 2 binocluri (din care unul cu vedere pe timp de noapte), 351 cutii materiale pirotehnice, 1 card de memorie, un dispozitiv dirijare dronă, 43 cordeline (hamuri) folosite pentru transportul coletelor cu ţigarete peste frontiera verde, 16 plăcuţe de înmatriculare (România, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia) ș.a.

Totodată, procurorul de caz a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat”, trafic de migranţiv şi contrabandă.

Astfel, opt persoane au fost reținute pentru 24 de ore, dintre care patru au fost ulterior arestați preventiv.

Poliția Suceava a precizat că cercetările efectuate au stabilit faptul că membrii celor două grupuri infracţionale, cetăţeni ucraineni şi români, organizează şi facilitează intrarea în România peste frontiera verde dintre Ucraina şi România (de pe raza jud. Suceava) a unor migranţi de origine asiatică şi în paralel introduc în România, tot peste frontiera verde, însemnate cantităţi de ţigarete de provenienţă extra-comunitară.

Gruparea unu

Primul grup: compus din numiţii M. Constantin (35 de ani), M. Dănuţ (30 de ani), C. Adelin (20 de ani), Ş. Nicolae, 27 de ani), ş.a. – toţi cetăţeni români care domiciliază în localităţi situate în zona frontierei de stat româno-ucrainene adiacentă localităţilor Bilca şi Vicovu de Sus din jud. Suceava, împreună cu cetăţeni ucraineni dintre care au fost identificaţi o parte – unii posesori şi ai cetăţeniei române, au constituit în cursul anului 2020 un grup infracţional organizat şi, începând cu luna octombrie 2020, au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunilor de „contrabandă calificată”, constând în introducerea în mod ilegal în România, peste frontiera de stat, prin zona verde adiacentă localităţii Bilca din jud. Suceava, a unor importante cantităţi de ţigarete de provenienţă extra-comunitară în vederea valorificării, membrii grupului infracţional săvârşind în concret acte de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare de ţigarete, bunuri care trebuie plasate sub un regim vamal şi despre are aceştia cunoşteau că provin din contrabandă sau sunt destinate acesteia.

Din monitorizarea activităţilor infracţionale a acestei grupări au fost probate săvârşirea unui număr de 6 de acte materiale de contrabandă/contrabandă calificată (totalizând 40.258 pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară), comise de către membri ai grupului infracţional organizat cu sprijinul altor persoane, faţă de care au fost extinse cercetările ulterior. în ceea ce priveşte traficul de mifranţi a fost documentată călăuzirea peste frontiera verde a unui grup de 8 migranţi, originari din Afganistan, care a fost depistat „legendat” pe teritoriul României, de către lucrătorii IJJ Suceava.

Gruparea doi

Al doilea grup: compus din numiţii U. Mihai (34 de ani), U. Vasile (31 de ani), C.Viorel-Cătălin (33 de ani), C. lonuţ-lulian (, 33 de ani), B. Daniel-luiian (17 ani) – toţi cetăţeni români cu domiciliul efectiv în localitatea de frontieră Vicovu de Sus din jud. Suceava, împreună cu cetăţeni ucraineni dintre dintre care au fost identificaţi o parte- unii posesori şi ai cetăţeniei române, au constituit la începutul anului 2021 un grup infracţional organizat şi, începând cu luna ianuarie 2021 au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii aceluiaşi gen de infracţiuni.

Din monitorizarea activităţilor infracţionale a acestei grupări a fost probată săvârşirea unui număr de 5 de acte materiale de contrabandă/contrabandă calificată (totalizând 26.877 pachete ţigarete de provenienţă extra comunitară), comise de către membri ai grupului infracţional organizat cu sprijinul altor persoane, faţă de care au fost extinse cercetările ulterior.

Modul de operare

Ambele grupări, pentru a evita sau pentru a îngreuna probarea activităţii infracţionale, schimbau în mod frecvent terminalele mobile şi cartelele SIM pe care le foloseau, acţionau pe timp de noapte, foloseau autovehicule off-road (de teren) care aveau motoare cu cilindree mare şi erau înmatriculate în străinătate, în unele cazuri membrii grupului montând plăcuţe cu numere de înmatriculare false. Pentru a comunica, de regulă, membrii grupurilor foloseau staţii de emise-recepţie, convorbirile telefonice purtate de membrii grupului infracţionale fiind scurte şi codate, interlocutorii evitând să facă referire directă la activitatea infracţională desfăşurată. Prin activităţile infracţionale desfăşurate cele 2 grupări au creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 850.000 lei, aşa cum rezultă din adresele Direcţiei Regionale Vamale laşi.

loading...