Focuri de armă la Straja, ucrainean suspect de contrabandă reținut la Ulma și țigări de contrabandă de peste 300.000 de lei confiscate de polițiștii de frontieră suceveni

Polițiștii de frontieră suceveni au avut în ultimele 48 de ore mai multe acțiuni pentru combaterea contrabandei cu țigări în urma cărora au fost confiscate țigări de contrabandă de peste 300.000 de lei, un suspect a fost reținut și s-a făcut uz de armă pentru a prinde alți suspecți.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava, comisar șef Ilie Poroch-Serițan, a declarat că luni,  29 noiembrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina au observat, în jurul orei 19:20,  în apropierea frontierei de stat, pe direcţia localităţii Ulma, trei persoane care se deplasau de la frontiera de stat spre interiorul ţării, transportând în spate colete voluminoase.

Imediat, polițiștii de frontieră au acționat pentru reținerea persoanelor efectuând somațiile legale prin voce, moment în care acestea au abandonat coletele şi au fugit spre teritoriul statului vecin.

În urma acţiunii, s-a reuşit reţinerea unui cetăţean ucrainean, în vârstă de 23 de ani, ceilalți doi suspecți fugind pe teritoriul ucrainean, fapt pentru care imediat au fost anunţate despre eveniment autorităţile de frontieră din Ucraina, în vederea cercetării în comun a cazului.  La faţa locului au fost descoperite trei colete care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 1.956 pachete cu țigări de proveniență Duty-Free.

Ţigările în valoare de 22.800 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, precum și pentru documentarea întregii activități infracționale.

În continuare, cetăţeanul ucrainean a fost reţinut pentru 24 de ore, iar verificările sunt efectuate sub directa supraveghere a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au declanşat, tot luni, o acţiune de combatere a contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate, numai că de această dată, pe raza localităţii Straja unde au observat mai multe persoane care transportau colete voluminoase de la frontiera de stat spre interiorul ţării.

În momentul observării patrulei poliţiei de frontieră, persoanele în cauză au abandonat coletele şi au fugit, ignorând somaţiile verbale ale poliţiştilor de frontieră.

Pentru reţinerea persoanelor care nu s-au supus somaţiilor legale prin voce, polițiștii de frontieră suceveni au tras patru focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, însă nici de această dată cei în cauză nu s-au oprit şi au fugit, dispersându-se în direcţii diferite.

La faţa locului au fost descoperite nouă colete cu ţigări care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 15.840 pachete cu țigări de proveniență Duty-Free, a căror valoare este de aproximativ 185.300 lei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, urmând ca la final sa fie luate măsurile legale ce se impun.

De menționat este că și poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, pe timpul misiunilor de supraveghere şi control la frontiera de stat, au descoperit, duminică, pe raza localităţii Falcău, în data de 28 noiembrie a.c., în apropierea graniţei mai multe colete cu țigări.

 În urma inventarierii acestora a rezultat cantitatea de 9.366 pachete cu țigări, de proveniență Duty-Free, în valoare de 110.000 de lei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză se efectuează cercetări în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activități infracționale.