Ramasa fara post la Biblioteca Bucovinei, scriitoarea Angela Furtuna face greva foamei


Intră acum și în grupul de

După ce printr-o Hotărâre a Consiliului Judeţean Suceava s-a decis desfiinţarea compartimentul de Marketing Cultural şi Informare Comunitară din cadrul Bibliotecii Bucovinei, scriitoarea şi publicista Angela Furtună a intrat în greva foamei pe termen nelimitat de luni, ora 10, la sediul în care lucra, hotărârea CJ impunând inclusiv restructurarea postul său, începând de la 1 august.

Angela Furtună consideră hotărârea respectivă „imorală, ilegală şi abuzivă”, aducând mai multe argumente în acest sens. Primul ar fi performanţele obţinute în cei 5 ani de când activează la Biblioteca Bucovinei, în primul rând în domeniul cercetării soldate cu publicare în reviste de specialitate, iar nu în ultimul rând organizarea a mai multor evenimente culturale .

„Nici un specialist credibil nu a făcut evaluarea acestei activităţi, care se dovedeşte şi prin ecourile ei media sau de critică de specialitate ca fiind una din cele mai performante din Biblioteca Bucovinei şi din Consiliul Judeţean Suceava, creând, în timp, un brand cultural autentic, naţional şi internaţional, recunoscut de toată lumea bună a culturii, de toate comunităţile de români şi alte etnii din Bucovina, din România şi din lume” susţine Angela Furtună.

În opinia Angelei Furtună decizia de a i se reduce postul este de natură politică: „Decizia de faţă împotriva căreia protestez are de fapt un caracter politic şi a fost determinată de activitatea unui grup intelectual ideologic extremist, cu cunoscute activităţi de presiune transpartinică, de traseism politic şi de turism politic oligarhic, şi care desfăşoară acţiuni susţinute împotriva democraţiei şi a personalităţilor democrate”.

Angela Furtună mai menţionează că nu i s-a comunicat că „am fost dată afară -fără motiv şi fără nicio cauză profesională din Biblioteca Bucovinei”.

Directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuş a precizat luni, că potrivit Hotărârii CJ au fost desfiinţate ambele posturi din cadrul compartimentului menţionat, dar că Angelei Furtună, care până acum a funcţionat pe post de Bibliotecar S, grad 1, i s-a oferit o soluţie provizorie. „I-am trimis vineri o adresă prin care era informată că i se oferă un post de Bibliograf S, grad 1, pe o perioadă determinată. Nu este nicio diferenţă de bani între cele două posturi, rămâne pe aceeaşi grilă de salarizare. Şi-ar face şi treaba ei şi pe cea de bibliograf, nu s-ar renunţa la competenţa pe care o avea. Ar fi o soluţie de avarie până la viitoarea reorganizare. Deocamdată, scriptic nu mi-a parvenit consimţământul său, urmează să-mi dea un răspuns în termen de 3 zile lucrătoare. Îmi pare rău că s-a ajuns la o astfel de situaţie, tocmai de aceea am propus un alt post prin care salariul să rămână acelaşi. E o soluţie de moment, urmează ca ulterior să-i putem oferi posibilitatea de a reveni pe un post pe durată nedeterminată” a arătat Gabriel Cărăbuş.

Scriitoarea Angela Furtună este membră a Uniunii Scriitorilor din România, are trei masterate.

Protestul scris al scriitoarei este adresat Preşedinţiei României, Consiliului Judeţean şi Primăriei municipiului Suceava, Jandarmeriei şi Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Directorul DSP Suceava. dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat luni că, potrivit procedurilor, în cazul în care este informat oficial e greva foamei are obligaţia de a anunţa Serviciul Judeţean de Ambulanţă, pentru a trimite la faţa locului o ambulanţă care să monitorizeze situaţia.


Intră acum și în grupul de