Percheziții la Capu Câmpului privind tăieri ilegale, dar și verificări la firme din zona Marginea-Volovăț-Sucevița: Peste 200 metri cubi de material lemnos confiscat de polițiști în două zile


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au intensificat, joi și vineri, activitățile de prevenire și combatere a delictelor silvice în cadrul acțiunii ,,Scutul Pădurii”. Au fost efectuate controale la unități economice cu profil debitare și prelucrare material lemnos și au fost intensificate activitățile de cercetare penală, fiind efectuate 3 percheziții domiciliare într-un dosar privind tăieri ilegale și furt de arbori.  

Astfel, având în vedere planul de acţiune Scutul Pădurii și informațiile obținute la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – IPJ Suceava referitoarea la activităţile infracţionale / contravenționale ale administratorilor unor agenţi economici ce activează în domeniul silvic, în zilele de 02 și 03.12.2021, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice și ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice – Serviciul Ordine Publică, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției de Poliție Rurală Pojorata, Poliției Orașului Dolhasca şi specialişti din cadrul Gărzii Forestiere au organizat şi desfăşurat o acţiune de pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilicite privind exploatarea, transportul, debitarea şi comercializarea materialului lemnos.

 Acţiunea a vizat agenţi economici de pe raza judeţului Suceava, zona Marginea /Volovăț / Sucevița despre care se deţineau date că săvârşesc ilegalităţi în domeniul achiziţiilor, prelucrării şi comercializării materialului lemnos cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului.

Au fost efectuate verificări și controale la 10 societăți comerciale, fiind aplicate 11 sancțiuni contravenționale la legea nr.171/2010 în valoare de 37.000 lei.

Au fost confiscați 211,71 mc material lemnos în valoare de cca. 47.000 lei

Totodată, s-a acționat și pentru probarea activității infracționale în mai multe cauze privind infracțiuni la regimul silvic. Astfel, au fost continuate verificările privind o sesizare din data de 02.12.2021 cu privire la faptul că autori necunoscuți au tăiat și sustras un număr de 5 arbori, specia molid din Fondul Forestier al Cantonului Silvic Isachia, din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului.

Astfel, în data de 03.12.2021, în baza solicitării organelor de poliție și a încheierii emisă de către Judecătoria Gura Humorului s-a procedat la efectuarea de percheziții domiciliare în vederea identificării materialului lemnos reclamat sustras.

Cu această ocazie polițiștii sprijiniți de luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale – IPJ Suceava  au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară la domiciliile a trei bărbați sat/com Capu Câmpului.

La locuințele percheziționate a fost identificată și ridicată cantitatea de 2,81 mc lemn gater molid, respectiv 1,30 mc lemn gater molid, materialul lemnos fiind predat lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de ”tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”.

„Pentru păstrarea integrității fondului forestier național, prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri, descoperirea și incriminarea faptelor ilegale asociate din circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos la nivel județean, precum și protejarea bugetului de stat prin prevenirea și descoperirea faptelor de evaziune fiscală, I.P.J. Suceava, organizează săptămânal acțiuni în sistem integrat împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava, activități de control la societățile comerciale de profil silvic de pe raza județului Suceava precum și pe linia verificării circulației materialelor lemnoase pe drumurile publice și forestiere, acțiuni în cadrul cărora sunt cooptate și efectivele de ordine publică din teritoriu”, precizează Poliția Suceava.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.


Intră acum și în grupul de