O săptămână de controale în traficul din județul Suceava: Aproape 1.000 de amenzi aplicate, peste 50 de permise suspendate și 19 infracțiuni constatate, inclusiv conducerea sub influența substanțelor psihoactive, furt și nerespectarea regimului armelor şi al munițiilor


Intră acum și în grupul de

În perioada 6-12 decembrie 2021, polițiștii din București și nouă județe din țară au executat o amplă acțiune în județul Suceava, pe tronsoanele de drum cu risc rutier și criminogen ridicat, pentru verificarea documentelor aparținând autovehiculelor înmatriculate în alte state și a permiselor de conducere eliberate de autorități străine.

Potrivit Poliției Române prin această acțiune „s-a urmărit reducerea numărului și consecințelor accidentelor rutiere grave, precum și constatarea și sancționarea abaterilor care pun în pericol siguranța traficului rutier”.

Astfel, au fost verificate 2.236 de autovehicule, fiind aplicate 952 de amenzi, în valoare de 284.642 de lei. Majoritatea (869) amenzilor au fost aplicate la OUG circulația pe drumurile publice, 41 la Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule şi tramvaie și 8 la Legea privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Alte nouă amenzi au fost aplicate neîndeplinirea condițiilor care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupației de operator de transport.

Totodată, polițiștii au constatat 19 infracțiuni, dintre care 8 pentru conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, 3 pentru conducere a unui vehicul fără permis de conducere, 2 pentru punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, 3 pentru conducere a unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive, 1 pentru furt, 1 pentru conducere a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată și 1 pentru nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor.

Totodată, au fost suspendate 53 de permise de conducere, dintre care 25 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, 10 pentru depășiri neregulamentare, 2 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor, 3 pentru neacordare prioritate de trecere altor vehicule, 3 pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive, 1 pentru circulație pe sens opus și 9 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost retrase 152 de certificate de înmatriculare și 46 de seturi de plăcuțe cu numere de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule având defecțiuni tehnice sau neîndeplinirea unor obligații legale, iar 46 de autovehicule au fost imobilizate.

Polițiștii au identificat în trafic un autovehicul care, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, a rezultat faptul că acesta figura furat din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, iar pentru 3 autovehicule a fost dispusă suspendarea dreptului de utilizare.

De asemenea, față de o persoană a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 ore.

Au fost identificate autovehicule având modificări ale elementelor de caroserie, astfel încât să își asigure cu ușurință sustragerea în cazul comiterii unor infracţiuni. Totodată, au fost confiscați 6 mc de material lemnos. 

Activitățile au fost desfășurate de polițiștii din cadrul Direcției Rutiere și Direcției de Ordine Publică – Inspectoratul General al Poliției Române, alături de cei din județene Bacău, Brașov, Sibiu, Hunedoara, Dâmbovița, Neamț, Maramureș, Ialomița și Iași. La acțiune au participat jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău.

Exemple:

1. La data de 9 decembrie 2021, a fost depistat un bărbat, în vârstă de 38 de ani, în timp ce conducea un autoturism, pe DN17A din localitatea Marginea, județul Suceava, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. 

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat 1,05 mg./l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că acesta nu avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România, ca urmare a săvârșirii, la data de 13 iunie 2021, a infracțiunii prevăzută și pedepsită de articolul 336 alin. (1) din Codul Penal – Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului,  respectiv de conducere a unui vehicul de către o persoană care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.

Totodată, împotriva bărbatului, a fost dispusă măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore, ulterior fiind dispusă măsura controlului judiciar.

2. La data de 9 decembrie 2021, pe DJ 209G din localitatea Straja, a fost depistat un bărbat, în vârsta de 40 de ani, conducând un autoturism, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat 0,42 mg./l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

3. La data de 10 decembrie 2021, pe DN 2H, km. 23, a fost depistat un bărbat, în vârsta de 21 de ani, conducând un autoturism.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, a rezultat faptul că acesta nu poseda poliță de asigurare obligatorie, în caz de pagube materiale produse terților prin accidente rutiere.

Totodată, persoana în cauză nu avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul de către o persoană care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.

4. La data de 10 decembrie 2021, pe Calea Bucovinei din municipiul Rădăuți a fost identificat un bărbat, în vârsta de 25 de ani, care conducea un autoturism înmatriculat în Marea Britanie.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, a rezultat faptul că autovehiculul sus-menționat figurează ca fiind furat.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

5. La data de 10 decembrie 2021, pe DN 2H, în afara municipiului Rădăuți, la intersecția cu Centura Rădăuți, a fost depistat un bărbat, de 35 de ani, care conducea un autoturism înmatriculat în Marea Britanie, tractând o remorca neînmatriculată, pe care era montată o plăcuță cu număr fals de înmatriculare.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tractare pe drumurile publice a unei remorci neînmatriculate și cu număr fals de înmatriculare.

6. La data de 10 decembrie 2021, pe DC Straja, a fost depistat un bărbat, de 44 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul nu a oprit autovehiculul la semnalele acustice și luminoase efectuate din autospecială, procedându-se astfel la oprirea forțată a acestuia.

A fost testat cu aparatul etilometru, rezultând 0,77 mg./L alcool pur în aerul expirat.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

7. La data de 8 decembrie 2021, în municipiul Rădăuți, județul Suceava, a fost depistat un bărbat, de 42 de ani, deținând în autovehicul muniție letală, pentru care nu avea documente.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.


Intră acum și în grupul de