DSP Suceava face precizări privind intrarea în carantină a persoanelor ce vin din străinătate: Deși în județ rata de infectare e scăzută, numărul mare de cetățeni veniți și plasați în carantină creează îngrijorări din punct de vedere epidemiologic


Intră acum și în grupul de

DSP Suceava a anunțat, sâmbătă, că urmare a aparițiilor hotărârilor CNSU 111 din 06.12.2021 și 113 din 10.12.2021, au fost modificate regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, pe o perioada determinată cuprinsă între 10.12.2021 – 08.01.2022.

Astfel, prin derogare de la legislația în vigoare, s-a inclus suplimentar condiția testării RT-PCR a pesoanelor care sosesc în România, cu perioade diferențiate de valabilitate ( 72 ore/ 48 ore ) pentru cetățenii statelor UE și ai SEE față de cetățenii statelor terțe.

DSP Suceava menționează că indiferent de statusul vaccinal al persoanelor care sosesc pe cale terestră sau aeriană în România, acestea vor intra sau nu în carantină în funcție de îndeplinirea simultană a mai multor condiții.

„În acest context epidemiologic generat de îngrijorările referitoare la apariția și evoluția extrem de rapidă a infecțiilor COVID-19 cu o nouă tulpină care a suferit multiple mutații, a crescut considerabil și la nivelul județului Suceava numărul persoanelor intrate în țară cărora li s-a aplicat măsură plasării în carantină, pe perioade diferențiate 10/14 zile în funcție de zona din care sosesc și condițiile ce trebuie îndeplinite”, menționează DSP Suceava.

Potrivit sursei citate, la intrarea în țară, fiecare persoană completează o declarație pe propria răspundere ce conține date minimale referitoare la zona din care sosește, adresa de domiciliu și datele de contact, iar în baza acestora, personalul DSP împuternicit, prezent în punctele de trecere a frontierei stabilește încadrarea legală în criteriile epidemiologice pe baza cărora se decide măsură carantinei.

DSP Suceava precizează că începând cu data de 10.12.2021, motivat și de apropiere sărbătorilor de iarnă, a fost aplicată măsură carantinei pentru 4192 de persoane din județul Suceava.

„Deși evoluția numărului de cazuri pozitive de infecție cu SARS-CoV-2 înregistrat în județul Suceava se află la un nivel minin, într-un platou constant, de la începutul lunii decembrie, incidența în acest moment fiind de 0.27 % cu un număr de 210 cazuri active, numărul mare de cetățeni veniți în județ și plasați în carantină creează îngrijorări din punct de vedere epidemiologic, dată fiind răspândirea acestora în toate localitățile județului Suceava, deci dificil de urmărit și verificat”, mai arată sursa citată.

Totodată, se subliniază că deși în carantină sunt plasate strict persoanele care sosesc din afară țării, acestea se carantineaza la adrese unde locuiesc și alte persone care trebuie să respecte din proprie convingere următoarele măsuri:

–        să evite contactul apropiat cu celelalte persone din locuința și, dacă este posibil, să se izoleze într-o camera separată

–        să nu primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu

–        să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțîn 20 de secunde, ori de câte ori este necesar

–        să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare ce puțîn unul din următoarele simptome: tușe, febra, dificultăți la respirație, durere în gât, sis a iacepere etanș nasul și gură cu o masca de protecție.

DSP Suceava notează că se estimează o creștere în continuare a persoanelor care vor intra în țară și cărora li se va aplica măsura carantinei la domiciliu.

„În județul Suceava considerăm necesar în continuare coroborarea interinstituțională în cadrul implementarii prin ORDINUL MS 1829/2020 pentru aprobarea fluxul informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS—CoV-2. Întreg personalul compartimentului de epidemiologic din cadrul DSP Suceava a fost reinstruit referitor la noile reguli necesare a fi aplicate în punctele de trecere a frontierei și va acorda o atenție deosebită analizării rapide tuturor situațiilor deosebite care se ridică la intrarea persoanelor în țară”, a menționat DSP Suceava.

Mai mult, se precizează că cetățenii primesc informații actualizate referitoare atât la măsura carantinei cât și la eventualele derogări ce se pot acordă, prin numerele de telefon alocate în cadrul CALL-CENTER funcțional la nivelul DSP Suceava sau prin serviciul de permanență 24/7.

Site-ul DSP Suceava e permanent actualizat cu informații la zi referitoare la condiții de intrare în țară, eliberarea certificatul verde sau modalitățile de rezolvare a unor situații personale deosebite.

„Pentru cazurile în care este necesară luarea măsurii de carantină instituționalizată, DSP Suceava dispunde de un număr de 4 locuri aflate într-o locație care îndeplinește cerințele legale”, a mai precizat DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de