Angajații DSP Suceava din Aeroport vor fi păziți de jandarmi pentru a nu mai fi agresați de cei pentru care se ia decizia carantinării, a anunțat prefectul Alexandru Moldovan: Respectăm opțiunea fiecărui cetățean de a nu se vaccina sau testa, dar nu sunt de acord cu manifestările care trec mult peste limita bunului simț


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat, miercuri, o ședință operativă la Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava pentru a găsi soluții la agresiunile la care sunt supuși angajații DSP Suceava care fac triajul epidemiologic și care sunt agresați verbal și chiar scuipați de cei pentru care se dispune măsura carantinării.

„Având în vedere actualul context epidemiologic, și ținând cont de afluxul mare de cetățeni români care au sosit/vor sosi în țară în următoarele zile pentru a petrece sărbătorile de iarnă dar care, în lipsa unui vaccin anti COVID – 19 sau a unui test RT – PCR negativ vor trebui supuși măsurii carantinării, prefectul județului a convocat la sediul Aeroportului ”Ștefan cel Mare” o ședință operativă de lucru, la care au mai participat directorul executiv și specialiști din cadrul DSP Suceava, inspectorul șef al ISU Suceava, cadre din structura poliției de frontieră și poliției transporturi și conducerea aeroportului”, a anunțat Prefectura Suceava.

Din analizele și discuțiile purtate s-a constatat că în condițiile creșterii de la o zi la alta a numărului de pasageri care sosesc pe aeroport, presiunea pe funcționarii care parcurg procedurile legale la intrarea în țară este din ce în ce mai mare.

Astfel, chiar și în condițiile unei scheme de personal subdimensionate față de situația existentă la acest moment, s-a reușit în data de 22 decembrie 2021, pentru cursa aeriană Luton – Suceava, procesarea operațiunilor în punctul de frontieră într-un timp de aproximativ 50 minute;

Un alt aspect grav constatat este cel că reprezentanții DSP din punctul de triaj sunt supuși, uneori, unui tratament umilitor, fiind agresați verbal și în câteva situații extreme, chiar scuipați de către cetățenii cărora le-a fost impusă măsura carantinării.

Totodată, prefectul a văzut că fluxurile de pasageri în cadrul spațiilor aeroportului sunt optimizate, în măsura în care configurația actuală a spațiilor existente o permite.

Urmare a discuțiilor purtate, prefectul județului, Alexandru Moldovan, a dispus calibrarea zilnică/pe intervale orare a numărului de asistenți din partea DSP Suceava, funcție de numărul de zboruri și pasageri, iar începând cu data de 23.12.2021, asigurarea prezenței permanente în zona triajului a unui echipaj de intervenție din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, în scopul descurajării manifestării unui comportament ostil față de salariații DSP.

„Respectăm opțiunea fiecărui cetățean de a nu se vaccina sau testa. Nu înseamnă că, personal, o și încurajez…. În același timp, cetățenii aflați în această situație trebuie să fie conștienți că și-au asumat și consecințele care decurg din legislația actuală. Dar nu pot fi de acord sub nici o formă cu manifestările care trec mult peste limita bunului simț, cu atât mai mult cu cât sunt îndreptate împotriva unor funcționari ai statului roman aflați în exercițiul funcțiunii. Asigur toți sucevenii care se întorc acasă în aceste zile că vom adopta toate măsurile posibile, în limitele cadrului legal existent, astfel încât formalitățile desfășurate în punctele de trecere a frontierei să se desfășoare cât mai rapid posibil”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan.


Intră acum și în grupul de