Prefectul de Suceava vrea să găsească locuri de muncă pentru cei 634 de disponibilizați din Rădăuți și Siret de la HS Timber Productions. El spune că sunt deja doi angajatori care au ofertat 265 de locuri de muncă

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a avut, joi, o întâlnire cu directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Florea, la care a participat prin teleconferință și președintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, Maria Mareș pentru a discuta despre reducerea impactului social ca urmare a concedierilor colective de la HS Timber Productions.

Într-un comunicat al Prefecturii Suceava se arată că la AJOFM Suceava a fost trimisă de HS Timber Productions SRL București o notificare privind intenția de inițiere a procedurii de concediere colectivă ca urmare a reorganizării societății, fapt ce conduce la dispariția a 634 de locuri de muncă, respectiv 295 la sucursala Siret și 339 la sucursala Rădăuți.

În cadrul întâlnirii de joi prefectul a solicitat o analiză ce a vizat măsurile imediate ce pot fi adoptate pentru reducerea impactului social prin identificarea unor soluții pentru persoanele care vor fi disponibilizate.

S-a stabilit organizarea unei burse a locurilor de muncă vacante, înainte de termenul la care vor înceta contractele de muncă ale salariaților celor două sucursale.

Astfel, AJOFM Suceava va contacta angajatorii din județ și pe cei relevanți la nivel național în vederea identificării unor locuri de muncă vacante compatibile cu meseriile persoanelor care vor fi disponibilizate.

De asemenea,  AJOFM Suceava va identifica programe de formare profesională în vederea reorientării profesionale pentru meserii solicitate pe piața muncii locală și va acorda servicii de preconcediere, în perioada de preaviz a persoanelor disponibilizate, la o data stabilită de comun acord.

„Din discuțiile pe care le-am purtat până la acest moment, a reieșit că decizia de reorganizare a activității celor două sucursale are la bază, în primul rând, rațiuni economice și de context la nivel de comerț internațional, pe care nu le putem comenta”, a spus prefectul Alexandru Moldovan.

El a menționat că preocuparea deosebită este legată de impactul social și economic al acestei decizii, cu atât mai mult cu cât numărul de salariați ce vor fi disponibilizați este foarte mare raportat la economia celor două comunități.

„Din acest motiv am solicitat sprijinul și implicarea directă a primarilor celor două localități, domnul Adrian Popoiu și domnul Bogdan Loghin, absolut necesare desfășurării activităților întreprinse de AJOFM Suceava, potrivit calendarului stabilit, în cele două comunități”, a spus prefectul.

Moldovan a mai declarat că urmare a demersurilor inițiate are primele răspunsuri oficiale, prin care doi mari angajatori, unul din județul Suceava, unul la nivel național, și-au exprimat intenția de recrutare de forță de muncă calificată și personal necalificat, fiind în discuție 15, respectiv 250 locuri de muncă.

„Vom face publică oferta prin intermediul  AJOFM Suceava, și vom oferi tot sprijinul instituțional pentru desfășurarea de campanii de recrutare de personal. Vă asigur că voi întreprinde toate demersurile legale, în limita atribuțiilor care îmi sunt conferite prin lege, pentru ca salariații care își vor pierde locurile de muncă să fie sprijiniți sub o formă sau alta”, a transmis Alexandru Moldovan.