Primarul Lungu, criticat la dezbaterea bugetului local pentru că are priorități Roata Panoramică și fântână arteziană muzicală în loc de locuri de muncă, drumuri sau parcări. Cușnir: Este complet jignitor față de nevoile sucevenilor. Lungu: Îți propui mult, faci mult, în propui puțin faci mai deloc


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a fost criticat, joi, la dezbaterea bugetului local pentru anul 2022 fiind acuzat că nu are în vedere prioritățile imediate ale sucevenilor.

Primul care a început să critice proiectul de buget a fost consilierul local USR Dan Nichiforel care a spus că a constatat că gradul de realizare al bugetului pe anul trecut a fost unul mic, ceea ce dovedește că bugetul nu a fost bine fundamentat.

El a spus că nu sunt prioritare în buget cerințele sucevenilor care sunt drumuri, parcări, locuri de joacă și locuri de muncă.

„Dacă am avea aceste priorități nu ne-am împrăștia pe 60 de obiective”, a spus Nichiforel.

El a mai arătat că și ruta alternativă Suceava-Botoșani care va fi gata în 20 de ani și unde numai pasarela costă aproape 20 de milioane de euro nu este un proiect care să producă efecte economice.

„Votez împotriva unui astfel de sistem de a bugeta banii publici”, a spus Nichiforel.

Primarul l-a contrazis pe consilierul local USR și i-a spus că nu a fost grad de realizare mare al bugetului pe anul trecut pentru că nu guvernul nu a demarat programele pe fonduri europene și a precizat că dacă făcea la sfârșitul anului trecut o rectificare bugetară în minus cu fondurile pentru proiecte europene gradul de realizare era de peste 75 la sută.

„Îți propui mult, faci mult, în propui puțin faci mai deloc”, a spus Ion Lungu.

Și președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul local Dan Ioan Cușnir i-a spus primarului că bugetul este greșit fundamentat și i-a atras atenția că de peste zece ani gradul de realizare este de circa 60 la sută și că nu a fost anul trecut un accident.

„Bugetul trebuie să reprezinte un echilibru între nevoi și posibilități”, a explicat Cușnir.

El a spus că fundamentarea bugetului pleacă de la nevoile sucevenilor care sunt locurile de muncă mai bine plătite, parc industrial, incubator de afaceri, parcări supraetajate sau subterane din care rezultă trotuare neocupate, spații verzi și fluidizarea traficului.

Cușnir i-a transmis primarului că alocă aproape 10 milioane de lei pentru o roată panoramică și o fântână arteziană și că pentru parcări de reședință se alocă doar a zecea parte din banii pentru investiții de divertisment.

„Este complet jignitor față de nevoile sucevenilor”, a spus Cușnir care a mai prezentat și mai multe anomalii în buget

„Bugetul nu este bine fundamentat, nu este realist, execuție de 60 la sută. Îmi pare rău că nu putem fi de acord cu acest mod de concepere a bugetului”, a spus Cușnir.

Primarul a arătat că prin investițiile în roata panoramică și fântâna muzicală se încurajează turismului și că speră ca activitatea de turism să devină o sursă importantă de venit și să genereze și locuri de muncă mai bine plătite.

El a arătat că dacă pentru cele două investiții se alocă aproape 10 milioane de lei, pentru străzi se alocă 10 milioane de euro.

În cadrul dezbaterilor primarului i s-a mai reproșat că are proiecte care sunt trecute de la un an la altul în proiectul de buget și că sunt proiecte care trenează.

Ion Lungu a răpuns că nu este imputabil municipalității întârzierile în derularea unor investiții, dar a subliniat că niciun proiect început nu a fost abandonat și că a fost dus până la capăt chiar dacă au fost anumite probleme de parcurs.

Bugetul pentru anul 2022 a fost aprobat cu 15 voturi „pentru”, două „împotrivă” și patru abțineri.


Intră acum și în grupul de