Șeful ISU Suceava, col. Costică Ghiață: Incendiul de la SJU Suceava a fost stins în mai puțin de 10 minute. Dificultatea intervenției a constat în evacuarea unui număr foarte mare de pacienți într-un timp scurt și relocarea lor în spații sigure


Intră acum și în grupul de

Șeful ISU Suceava, col. Costică Ghiață a declarat, joi, într-o conferință de presă, că la incendiul de la Spitalul Județean Suceava s-a acționat foarte rapid și că pompierii militari și cadrele medicale au acționat integrat pentru evacuarea pacienților din saloane.

El a spus că incidentul s-a produs la ora 0:34 când a fost anunțat pe 112: incendiu la Spitalul Județean Suceava.

„Amploarea unui eveniment de acest gen implică încă din momentul inițial alocarea unui număr destul de mare de capabilități având în vedere propagarea cu rapiditate a acestui tip de incendiu în unitățile spitalicești cât și evacuarea persoanelor care se află în unitatea respectivă”, a spus col. Ghiață care a menționat că din primul moment s-a obținut aplicarea Planului Roșu de Intervenție.

El a subliniat că detecția incendiului a fost făcută într-un timp foarte-foarte scurt și că aici și-a făcut semnalată utilitatea instalația de semnalizare a incendiului existentă la nivelul spitalului, iar personalul de serviciu a putut să comunice pe 112 incendiul încă din faza inițială.

„Practic, incendiul a fost localizat și lichidat în interval de până în 10 minute”, a spus șeful ISU Suceava.

El a menționat că simultan cu acțiunea de localizare și lichidare a incendiului s-a desfășurat activitatea de evaluare a spațiilor și de evacuare a persoanelor existente în saloane, saloane în care, în mare parte erau inundate cu fum.

Astfel, de la etajul patru până la etajul nouă au fost spații inundate cu fum, ceea ce a necesitat o acțiune de dezfumare astfel încât saloanele să poată fi reutilizate în cât mai scurt timp.

„Dificultatea intervenției a constat în evacuarea unui număr mare de pacienți care au trebuit imediat relocați în spații sigure lucru care s-a desfășurat într-un timp extrem de scurt. Activitatea de evacuare a persoanelor a fost una integrată în ceea ce privește personalul ISU și personalul spitalului”, a spus col. Ghiață.

El consideră că de un real folos au fost și activitățile pe care ISU le desfășoară în ultima perioadă din ce în ce mai intens la nivelul spitalelor, acțiuni care vizează atât partea prevenitivă cât și partea de pregătire a personalului sanitar și auxiliar în privința asigurării primei intervenții și în privința asigurării unei evacuări.

Șeful ISU Suceava a arătat că după evaluarea tuturor spațiilor evacuate s-a făcut o analiză împreună cu personalul medical și relocarea pe saloanele ce pot fi folosite, iar în ceea ce privește saloanele de pe etajul patru s-a găsit soluția relocării pe alte saloane.

„Cred că reacția rapidă în sistem integrat atât a personalului ISU și din cadrul SJU Suceava au făcut ca la acest incendiu să nu înregistrăm nicio victimă”, a spus Ghiață

El a arătat că incendiul a izbucnit de la un ventilator din dotarea unei băi a salonului 8 de la etajul patru ce a funcționat mai mult timp și s-a supraîncălzit, a generat un scurt circuit, iar echipamentele acestei instalații electrice și alte instalații alăturate acestui circuit electric, cu izolație din PCV s-au aprins și propagarea a fost cu rapiditate la partea superioară a holului de la etajul patru.

„Practic, s-a adunat în planșeul fals o cantitate de PVC topit care, datorită greutății a distrus o placă și a căzut pe pardoseală. În acel moment incendiul a fost anunțat la 112”, a spus col. Ghiață.

El a arătat că nu poate spune că a fost vorba de o neglijență cu atât mai mult cu cât instalațiile electrice erau și sunt într-o activitate de mentenață de firma atestată în acest sens.

„Pot să spun cu certitudine că la SJU Suceava, din controalele făcute, din evidențele pe care le deținem, riscul de producere a unui incendiu este redus, sau sub valoarea medie”, a declarat șeful ISU Suceava. El a menționat că faptul că un anumit cumul de factori conjuncturali duc la inițierea unor astfel de incendii este o posibilitate, dar că inclusiv intervenția este rapidă și atunci se poate vorbi de o unitate cu risc redus de incendiu.

El a recomandat ca și pacienții să fie instruiți și despre cum să folosească instalațiile din spațiile în care sunt cazați.


Intră acum și în grupul de