Un transport avizat pentru cherestea de plop înlocuit cu cherestea de rășinoase și depistat de Garda Forestieră Suceava între Cornu Luncii și Vadu Moldovei


Intră acum și în grupul de

Polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Vadu Moldovei și angajați ai Gărzii Forestiere Suceava care aveau informații cu privire la transporturi ilegale de materiale lemnoase pe drumurile  publice, au oprit, miercuri, în trafic, un transport de materiale lemnoase care se deplasa dinspre Cornu Luncii spre Vadu Moldovei.

Potrivit inspectorului șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, la verificarea încărcăturii de materiale lemnoase s-a constatat faptul că parte din sortimentația de cherestea transportată diferă de cea înscrisă în documentele de proveniență și transport care însoțeau mijlocul de transport.

În urma inventarierii de către delegații Gărzii Forestiere Suceava a întregii cantități de materiale lemnoase, s-a constatat faptul că volumul transportat însuma 54,78 mc cherestea de esență rășinoase, iar în avizul de însoțire era consemnat un volum de 36,98 mc cherestea rășinoase și 15.02 mc cherestea din specia plop.

Întrucât cantitatea în plus de cherestea de rășinoase identificată la transport este de 17,8 mc, în cauză, se constată că au fost încălcate prevederile legale respectiv “Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, fapta constituind infracţiune şi fiind sancţionată cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase, care fac obiectul transportului.

Tot protivit legii „sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate sau a fi folosite la săvârşirea infracţiunii”.

În acest sens a fost întocmit dosar penal de către lucrătorii de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Vadu Moldovei pentru săvârșirea infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.

Cantitatea de material lemnos de 17,80 mc cherestea esență rășinoase, având o valoarea totală de 15486 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Fălticeni, iar autoutilitara folosită la săvârșirea infracțiunii în valoare de peste 35000 euro a fost indisponibilizată.

În acest caz se vor continua verificările cu privire la proveniența și trasabilitatea materialului lemnos.

„Garda Forestieră Suceava atrage din nou atenţia că faptele ilegale din domeniul forestier sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale”, a menționat Gășpărel.


Intră acum și în grupul de