Tratarea metastazelor osoase prin metoda minim invazivă este acum accesibilă pacienților Spitalului Județean de Urgență Suceava. Dr. Cătălin Lulciuc: Mulți colegi medici nu știu că această procedura se efectuează în Suceava, fiind o metodă nu tocmai accesibilă ce se face într-un număr limitat de spitale din Europa


Intră acum și în grupul de

Spitalul Județean de Urgență Suceava a anunțat, luni, că o echipă multidisciplinară, formată din dr. Cătălin Lulciuc și dr. Emanuel Gavriliuc (Radiologie Intervențională), dr. Mircea Macovei (Ortopedie) și dr. Anca Ababneh (Oncologie), a efectuat o intervenție în cadrul căreia au fost topite două metastaze osoase, apărute după 20 de ani de la operația cancerului primar de sân, la o femeie de 70.

Sursa citată arată că oasele sunt a treia locație ca frecvență în care celulele canceroase metastazează, cele mai des afectate structuri fiind la nivelul coloanei vertebrale, a pelvisului și a soldului.

Metastazele osoase pot afecta calitatea vieții, producând complicații, cum ar fi durerea, fracturi și mobilitate scăzută.

SJU Suceava precizează că pacienții cu metastaze osoase pot fi tratați fie prin terapii convenționale, cum ar fi opioide, chimioterapie, radioterapie, sau minim-invaziv, cu ajutorul sistemului de ablație RF.

Cu aparatul de ablație prin radiofrecvență (RF), se pot trata minim invaziv ( printr-un acces percutanat de maxim 5 mm) tumorile osoase ( metastazele și unele tumori primare ) ale pacienților, atunci când terapiile convenționale nu sunt eficiente, au potențial letal sau produc efecte secundare inacceptabile.

Dr. Cătălin Lulciuc a declarat că decizia intervenției este luată de o echipă multidisciplinară, formată din medic radiolog, oncolog, ortoped și radiolog intervenționist.

„În momentul de față, una dintre problemele reale este că mulți colegi medici nu știu că această procedura se efectuează în unele spitale din România sau mai ales în Suceava, fiind o metodă nu tocmai accesibilă care se efectuează într-un număr limitat de spitale din Europa. Este important că și pacienții să se informeze despre posibilele metode de tratament apoi să discute cu medicul curant opțiunile”, a spus dr. Lulciuc.

Spitalul Județean de Urgență Suceava subliniază că anul 2022, este dedicat diversificării serviciilor medicale, creșterii calității actului medical, a siguranței pacientului, a personalului medical și auxiliar din unitatea spitalicească suceveană.


Intră acum și în grupul de