Prefectul Moldovan vrea ca ambulanța SMURD de Terapie Intensivă Mobilă să fie operațională non-stop și cere până luni la prânz lista medicilor urgentiști din județ care vor fi programați să facă gardă


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a discutat, joi, în cadrul unei vizite de lucru Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava cu managerul dr. Alexandru Calancea, directorul medical dr. Dimitrie Siriopol, medicul-șef UPU-SMURD dr. Cîrlan Liviu, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. epidemiolog Dinu Sădean, și reprezentantul autorității tutelare a spitalului județean, Neculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

În cadrul discuțiilor, prefectul, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au abordat situația actualizată a întocmirii Planului alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple al unității spitalicești și concluziile rezultate din verificările realizate de către DSP cu privire la acest aspect, o analiză a structurii de personal medical, inclusiv medici urgentiști la nivelul U.P.U. Suceava sau necesitatea menținerii operaționalizării ambulanței SMURD TIM din dotarea I.S.U. Suceava, ținând cont de competențele deținute de medicii de specialitate „medicină de urgență”, corelat cu numărul mare de accidente grave produse pe căile de comunicație rutieră din județ, precum și cu trendul crescător al patologiilor grave/complexe înregistrate în rândul cetățenilor, intervenția la fața locului în fază inițială a unei resurse specializate de Terapie Intensivă Mobilă făcând diferența de cele mai multe ori între viață și moarte.

În contextul epidemiologic actual, prefectul județului a solicitat reprezentantului Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. epidemiolog Dinu Sădean, să verifice și să monitorizeze actualizarea planurilor de răspuns al unităţilor sanitare cu paturi din județ și dispunerea de măsuri adecvate de către instituția de sănătate publică județeană.   

În ceea ce privește UPU Suceava, potrivit medicului-șef dr. Cîrlan Liviu, secția are în organigramă 18 posturi medici specialiști medicină de urgență, din care acum sunt ocupate 10 posturi.

El a arătat că este înregistrată o medie de 250-270 cazuri pe zi la UPU Suceava, iar analiza conducerii medicale arată o tendință de creștere a adresabilității acestui serviciu. Având în vedere faptul că medicii urgentiști asigură echipa de resuscitare a spitalului județean, dr. Liviu Cîrlan a precizat că mizează pe implicarea directă a medicilor urgentiști de la celelalte spitale din județ.

Având în vedere că operaționalizarea la program 24 ore/zi, 7 zile/săptămână a autosanitarei SMURD TIM este imperios necesară, prefectul județului în calitate de președinte al C.J.S.U. Suceava a solicitat punerea în aplicare a luate în acest sens în luna august 2021 și a dat ca termen limită ziua de luni 21 februarie 2022, ora 12:00, până când așteaptă  datele de contact pentru medicii de specialitate „medicină de urgență” care vor fi desemnați pentru a efectua un număr minim de gărzi pe lună, astfel încât să fie asigurată în permanență operativitatea ambulanței SMURD TIM din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava.


Intră acum și în grupul de