Ministerul Apărării nevoit să dezmintă informațiile legate de ordine de încorporare în armată

Ministerul Apărării Naționale a fost nevoit, vineri, să dezmintă o nouă informație falsă care circulă în mediul online privind existența unui ordin de încorporare emis de Baza Militară Deveselu.

„Vă semnalăm încă o încercare de dezinformare care circulă în mediul on-line, legată tot de procesul de recrutare. Vă informăm că NU, Baza Militară Deveselu NU FACE încorporări”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Precizarea MApN vine după ce joi a dezmințit și zvonul mobilizării rezerviștilor ca urmare a situației din Ucraina.

„Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme”, a atenționat MApN.

Potrivit sursei citate, în România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005.

Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2).

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3).

„Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus”, arată MApN.