Numărul de ucraineni care intră în țară prin Vama Siret a crescut la circa 400 de persoane pe oră. Gheorghe Flutur spune că se trimit spre Ucraina zeci de tone de ajutoare umanitare


Intră acum și în grupul de

Fluxul de ucraineni care intră în țară prin Vama Siret a crescut la circa 400 de persoane pe oră, ceea ce este capacitatea maximă, după ce autoritățile ucrainene au acceptat să introducă o traversare simplificată a cetățenilor care vor să treacă în România.

Gheorghe Flutur, care a avut o discuție de o oră cu guvernatorul regiunii Cernăuți, Serghii Osaciuk, a abordat subiectele privind transmiterea de ajutoare umanitare și despre fluidizarea traficului de migranți.

El a menționat că autoritățile ucrainene au luat duminică decizia de a simplifica procedura de traversare a graniței, iar aceste persoane sunt verificate în PTF Siret de autoritățile române fiind realizate două fluxuri, unul pentru persoane cu documente românești, iar altul pentru cei fără documente și pentru care se merge prin metoda amprentării.

Acum, frontiera este trecută de 350-400 de persoane pe oră.

Gheorghe Flutur a menționat că persoanele care au documente sunt duse la autocare și transportate în diferite zone din interiorul țării, iar celelalte sunt duse la taberele mobile și se desfășoară apoi procedurile de refugiat.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat că pentru creșterea ritmului de înregistrare în sistem a persoanelor, vor mai fi aduse încă două stații de preluare a datelor.

Gheorghe Flutur a mai declarat că o problemă este cea legată de transferul ajutoarelor colectate în România, iar guvernatorul regiunii Cernăuți a promis că pe culoarul Siret-Porubnoe-Cernăuți se va înființa un coridor umanitar care să ducă ajutoare în Ucraina.

„Se intenționează ca Cernăuți să devină un hub de ajutoare umanitare pentru Ucraina”, a explicat Flutur.

El a spus că deocamdată e vorba de microbuze, dar că intenția este să fie aduse multe ajutoare, cu multe TIR-uri, iar guvernatorul și-a împuternicit vice-guvernatorul Arthur Muntean să rămână în vamă să se ocupe de dirijarea acestor ajutoare umanitare care vin din România.

Duminică seara au fost transferate în Ucraina alte 14 microbuze cu ajutoare fiind trimise circa 40 de tone de produse.

„Sunt foarte multe ajutoare. Încercăm cu mașini să le trecem dincolo. Sunt 20 de TIR-uri care sunt pregătite la ei să le preia”, a explicat Gheorghe Flutur.

Mai mult, Flutur a cerut deblocarea șoferilor români de TIR care sunt blocați la câțiva kilometri de graniță și le-a trimis microbuze cu mâncare.

Președintele Flutur a spus că luni va avea o nouă întâlnire cu guvernatorul la care va fi prezent și comisarul european pentru afaceri interne și migrație,  Ylva Johansson.


Intră acum și în grupul de