Cei mai mulți refugiați din Ucraina s-au cazat în spațiile puse la dispoziție la Mănăstirea Putna și la Sihăstria Putnei


Intră acum și în grupul de

Circa 600 de refugiați din Ucraina s-au cazat în spațiile puse la dispoziție de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cei mai mulți preferând cazarea oferită la Putna și la Sihăstria Putnei.

Potrivit Prefecturii Suceava, la Punctul de coordonare și comandă avansat integrat, în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, au fost centralizate datele cu privire la situația locurilor de cazare puse la dispoziție în principal de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, celelalte culte religioase ce activează pe raza județului, unități administrativ teritoriale, operatori economici și persoane fizice.

Astfel, din cele 6.220 de locuri disponibile, marți erau ocupate 900 de locuri și erau disponibile circa 5300 de locuri.

De menționat este că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a notificat Instituția Prefectului că, din cele aproximativ 3100 locuri de cazare pe care le poate asigura pe raza județului, la acest moment sunt ocupate circa 600, cele mai multe fiind la Mănăstirea Putna (84 persoane), Mănăstirea Sihăstria Putnei (50 persoane) și în localitatea Calafindești (60 persoane), asigurându-se cazarea cât timp situația o va impune.

Totodată, se arată că până în data de 15 martie a.c., în contul deschis de Societatea de Cruce Roșie  – Filiala Suceava, urmare a parteneriatului cu Instituția Prefectului – Județul Suceava a fost depusă suma de 544.993 lei. Fondurile astfel obținute din donații sunt utilizate de către Societatea de Cruce Roșie în vederea achiziționării materialelor necesare acordării asistenței umanitare pentru Ucraina, funcție de nevoile identificate la un moment dat.

Prefectura Suceava mai arată că având în vedere faptul că la nivelul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost înființat Centrul de ajutor și consiliere pentru refugiați, cu scopul de oferi sprijin prin voluntarii săi persoanelor refugiate din Ucraina, Instituția Prefectului a solicitat sprijinul instituției de învățământ prin repartizarea a 10 voluntari care să poată asigura în regim de permanență activități de asistență, consiliere, îndrumare și traducere (limba ucraineană/rusă/engleză) în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, precum și a unui număr de 10 voluntari care să sprijine activitatea ONG-urilor prezente, a autorităților publice și a personalului ISU, SMURD, prin oferirea de mese calde, apă, ceai și materiale de strictă necesitate.

Conducerea universității a dat curs solicitării, urmând ca în perioada imediat următoare să fie definitivate aspectele organizatorice ale participării celor 20 de voluntari la acțiunile de asistență umanitară din PTF Siret.


Intră acum și în grupul de