50 de copii refugiați din Ucraina s-au înscris la cursuri în județul Suceava. Ei învață în română, ucraineană sau engleză. Și AJOFM Suceava se implică pentru a prezenta refugiaților oferta locurilor de muncă


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, marți, că până în prezent, 50 de copii refugiați din Ucraina s-au înscris la cursuri la unități școlare din nouă localități din județ.

El a spus că sunt înscriși 10 preșcolari, 11 elevi în învățământul  primar, 20 de elevi la gimnaziu și 9 elevi la liceu, în unități școlare din Suceava, Siret, Ilișești, Putna, Sucevița, Rădășeni, Vicovu de Sus, Frătăuții Vechi și Iaslovăț.

Dintre aceștia unii au optat pentru învățământ în limba ucraineană, alții pentru limba română și la una dintre școli pentru limba engleză.

„De câteva zile se lucrează mai intens pentru informarea și prezentarea ofertei de școlarizare a copiilor refugiați care pot frecventa școli din județul Suceava. Continuă acțiunea cadrelor didactice și a primarilor, împreună cu ONG-urile, să facă cunoscută posibilitatea copiilor refugiați de a urma școala în România”, a spus Flutur.

El a menționat că de asemenea, în fiecare zi, Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă (AJOFM) Suceava are acțiuni de informare, în special la locurile de cazare, pentru a le oferi refugiaților informații cu privire la oferta locurilor de muncă.

Președintele Flutur a spus că în Suceava există o oferă consistentă în domeniul industriei hoteliere HoReCa, dar și în alte meserii precum  instalator, electrician sau  mecanic.

Refugiaților li se aduc la cunoștință și recentele prevederi legislative și că au dreptul de a beneficia la un loc de muncă 12 luni cu posibilitate de prelungire 6 luni, iar celor care nu au documente justificative de studii li se poate recunoaște dreptul de a munci în majoritatea domeniilor prin declarații pe proprie răspundere, cu o serie de excepții, cum ar fi sănătatea.

Gheorghe Flutur a mai spus că în aceste zile un violonist din Kiev s-a prezentat la CJ Suceava, pentru a evolua în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” și a precizat că au început recrutările pentru șoferi și pentru domeniul hotelier.

„Refugiaților care doresc să lucreze în județul Suceava și care nu vorbesc limba română le-am explicat că există probabilitate mare de a găsi printre colegii de la locul de muncă persoane care cunosc limba ucraineană. Scopul nostru este să îi ajutăm pe refugiați și, acolo unde doresc, să le oferim un loc de muncă, iar copiilor posibilitatea de a merge la școală”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de