Municipiul Fălticeni își modernizează iluminatul public cu 15,3 milioane de lei printr-un proiect cu finanțare europeană. Cătălin Coman: Vom avea un sistem performant ce va permite realizarea unei economii importante de energie

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a semnat, luni, la sediul Primăriei Municipiului Fălticeni  contractul de proiectare şi execuţie lucrări, aferent proiectului „Reabilitare, extindere şi modernizare sistem de iluminat public din municipiul Fălticeni”.

Contractul a fost semnat cu reprezentanţii unei asocieri de două firme din judeţul Suceava şi municipiul Bucureşti.

Proiectul beneficiază de finanţare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Valoarea contractului de proiectare şi execuţie lucrări este de 15,3 milioade de lei, din care 12,9 milioane de lei proiectare şi execuţie. Contribuţia bugetului local este de 2%.

Principalii indicatori care urmează să fie realizaţi vizează scăderea substanţială a consumului anual de energie primară în iluminatul public şi scăderea anuală a gazelor cu efect de seră.

Vor fi instalate 1.579 de corpuri de iluminat, vor fi înlocuiţi 305 stâlpi metalici existenţi şi vor fi montaţi 117 stâlpi în zonele de extindere.

La finalizarea proiectului, lungimea sistemului de iluminat public va creşte la 50,6 kilometri, faţă de 48,9 kilometri în prezent. De asemnea, vor fi realizate 70 de surse de energie regenerabilă. Sistemul de iluminat public va fi controlat prin telegestiune.

“Sunt aproximativ 130 de miliarde de lei vechi care vor intra în Fălticeni, din bani europeni. Contribuţia noastră este de doar 2% iar cheltuielile neeligibile au o valoare foarte mică raportat la banii europeni pe care îi atragem. Este un proiect foarte necesar, pentru că în prezent avem un sistem de iluminat public foarte vechi, cu foarte multe probleme. Lucrările de mentenanţă pe care le facem zilnic sunt extrem de costisitoare şi de multe ori ineficiente. Venim în cadrul acestui proiect cu soluţii moderne, soluţii prietenoase cu mediul. Vom reuşi să avem un sistem performant, care va rezolva toate problemele semnalate de cetăţeni şi va permite realizarea unei economii importante de energie. În acest moment, cheltuielile cu iluminatul public se ridică la 500.000 de lei pe an, iar prin derularea proiectului acestea se vor reduce undeva la 220.000 de lei pe an. Banii pe care îi vom economisi vor fi direcţionaţi spre alte investiţii,” a declarat Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.