Peste 500 de elevi din cinci școli sucevene au participat la un flash-mob în cadrul unui proiect de combatere a segregării și discriminării rasiale. În țară au fost implicați peste 2400 de elevi din 33 de școli

”Școala pentru toți copiii!”-II este un proiect derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea practicilor instituționale în aplicarea legislației de prevenire și combatere a segregării și discriminării rasiale datorită acțiunilor de watchdog, monitorizare și advocacy a ONG-urilor capacitate pentru a identifica și raporta discriminarea elevilor romi în educație sub forma segregării.

Proiectul include o componentă pentru creșterea gradului de conștientizare a actorilor decizionali în asigurarea educației incluzive, a părinților și victimelor segregării, precum și a publicului larg privind impactul segregării la nivel personal, educațional și asupra societății și importanța dreptului egal la educație de calitate, care vizează următoarele județe: Botoșani, Brașov, Constanța, Cluj, Iași, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova și Suceava și municipiul București.

În acest sens Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC a lansat în luna august 2021 campania de informare și conștientizare „Şi la Şcoală Suntem Toţi la Fel!”  din cadrul proiectului, care include organizarea unor sesiuni de informare cu cadrele didactice din cele 11 județe organizarea de sesiuni pentru informarea părinților și a  membrilor comunităților unde au fost identificate cazuri de segregare.

Totodată, în cadrul campaniei, ziua de 04.04.2022 a fost dedicată organizării de flash mob-uri cu participarea  a peste 2.400 de elevi din școlile identificate ca fiind segregate. Fiecare școală și-a regizat propriul film de prezentare, fondul muzical fiind selectat funcție de dorința elevilor-participanți, inclusiv locația fiind aleasă de cadrele didactice-coordonatori de eveniment de comun acord cu elevii. Pentru realizarea conceptului grafic au fost folosite 200 de afișe, 2.000 de flyere și 2.400 de șepci. Campania va culmina cu realizarea unui film de scurt metraj privind segregarea școlară prin includerea unor testimoniale ale elevilor din şcolile segregate. Materialele video realizate de cele 33 de unități de învățământ din cele 11 județe pot fi vizionate, votate și distribuite de pe pagina de facebook a proiectului: https://www.facebook.com/haicunoiscoalapentrutoticopiii și vor participa la o competiție pentru cea mai apreciată și creativă activitate. În funcție de interacțiunile, aprecierile și distribuirile publicului larg, vor fi desemnați câștigătorii acestei activități în data de 05 Mai 2022.

La nivelul județului Suceava, peste 500 de elevi din cele 5 unități de învățământ partenere în cadrul proiectului ”Școala pentru toți copiii!”-II,și anume: Școala Gimnazială ”Nicolae Stoleru” Baia, Școala Gimnazială nr. 2. Marginea, Școala Gimnazială ”Dimitrie Păcurariu” Șcheia, Școala Gimnazială Dornești și Școala Gimnazială nr. 1. Vatra Dornei, au participat la acțiunea Flash mob, organizată în data de 04 aprilie 2022.

În cadrul acțiunii elevii participanți au realizat filme scurte cu tematica: „O zi  la școală/clasă segregată”, dar s-au folosit și de sloganurile campaniei: „Fără Discriminare în Şcoală!”, „Şi la Şcoală Suntem Toţi la Fel!”.