Panoul cu copia unui document emis de Alexandru cel Bun, prima atestare a orașului Cernăuți, a fost înlăturat și înlocuit cu o imagine a drapelului ucrainean


Intră acum și în grupul de
Noul panou instalat la Cernăuți

Autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului, anunță agenția de știri Bucpress din Cernăuți.

Potrivit sursei citate, un comunicat de presă al Administrației Regionale de Stat Cernăuți arată documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean.

În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Inițiativa a fost a lui Serghii Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, care susține că acest nou simbol ar urma să amintească tuturor despre „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”.

Fotografie cu vechiul panou ce prezenta copia documentului emis de domnitorul Alexandru cel Bun

Cu toate acestea, decizia de a înlătura copia documentului emis de domnitorul moldav Alexandru cel Bun a stârnit indignarea internauților români din ținut, comentează Bucpress.

Orașul Cernăuți a fost atestat documentar la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), negustorilor din Liov.

Reamintim că miercuri, întors din vizita de la Kiev, premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, a declarat că în întâlnirea cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că „cetățenii, minoritatea română din Ucraina va beneficia 𝗱𝗲 𝗮𝗰𝗲𝗹𝗲𝗮𝘀̦𝗶 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗶̂𝗻 𝗼𝗴𝗹𝗶𝗻𝗱𝗮̆, subliniez – în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România”.


Intră acum și în grupul de