Panoul cu copia unui document emis de Alexandru cel Bun, prima atestare a orașului Cernăuți, a fost înlăturat și înlocuit cu o imagine a drapelului ucrainean

Noul panou instalat la Cernăuți

Autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului, anunță agenția de știri Bucpress din Cernăuți.

Potrivit sursei citate, un comunicat de presă al Administrației Regionale de Stat Cernăuți arată documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean.

În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Inițiativa a fost a lui Serghii Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, care susține că acest nou simbol ar urma să amintească tuturor despre „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”.

Fotografie cu vechiul panou ce prezenta copia documentului emis de domnitorul Alexandru cel Bun

Cu toate acestea, decizia de a înlătura copia documentului emis de domnitorul moldav Alexandru cel Bun a stârnit indignarea internauților români din ținut, comentează Bucpress.

Orașul Cernăuți a fost atestat documentar la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), negustorilor din Liov.

Reamintim că miercuri, întors din vizita de la Kiev, premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, a declarat că în întâlnirea cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că „cetățenii, minoritatea română din Ucraina va beneficia 𝗱𝗲 𝗮𝗰𝗲𝗹𝗲𝗮𝘀̦𝗶 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗶̂𝗻 𝗼𝗴𝗹𝗶𝗻𝗱𝗮̆, subliniez – în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România”.