Senatorul Ioan Stan: Consumatorii români vor fi protejați și se vor bucura de același tratament ca al celorlalți consumatori europeni, conform ordonanței de urgență adoptată la inițiativa ministrului PSD al Economiei

Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a anunțat, vineri, că la inițiativa ministrului PSD al Economiei, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care sancționează dublul standard prin care unii comercianți îi tratau pe români ca cetățeni de mâna a doua.

Potrivit senatorului PSD, de acum, consumatorii români vor fi protejați astfel încât să se bucure de același tratament la fel ca ceilalți consumatori europeni.

„În acest sens, autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului va amenda drastic orice practică comercială incorectă. Consumatorii români vor fi protejați și vor beneficia de aceleași drepturi precum cei din Franța, Belgia sau Germania. ANPC va impune pentru încălcările pe scară largă, transfrontaliere, amenzi cu procent de până la 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului, realizată în anul financiar anterior sancţionării, pe teritoriul Romaniei, dar și alte sancțiuni aplicate pentru practici comerciale incorecte sau înșelătoare”, a explicat Ioan Stan.

El precizează că de asemenea, ordonanța introduce sancțiuni mai aspre, proporționale cu gravitatea unor încălcări ale drepturilor consumatorilor, cum a fost în cazul milioanelor de facturi emise cu erori de furnizorii de energie electrică.

„În plus, ordonanța de urgență reglementează extinderea domeniului de aplicare a Cadrului UE privind Protecția Consumatorilor, prin acoperirea conținutului și serviciilor digitale, alături de bunurile și serviciile fizice. Toate acestea vizează alinierea cadrului legal, astfel încât consumatorii să fie protejați într-o manieră similară, indiferent dacă achizițiile lor sunt efectuate online sau offline și indiferent dacă acele bunuri sau servicii sunt sau nu digitale”, a explicat senatorul social-democrat sucevean.

Ioan Stan a arătat că, mai mult, se extinde protecția consumatorilor la servicii digitale, furnizarea și stocarea  datelor cu caracter personal fiind considerate tranzacții, pentru care „consumatori digitali” vor începe să beneficieze de drepturi suplimentare specifice consumatorilor cum ar fi, de exemplu, dreptul de a primi informații precontractuale sau dreptul de retragere în termen de paisprezece zile.

„Această ordonanță de urgență a fost gândită ca un răspuns al PSD-ului împotriva abuzurilor mai multor companii multinaționale care au demonstrat de-a lungul timpului că nu respectă românii și nici România, oferind la preturi similare sau chiar mai ridicate decât media europeană, produse sau servicii la standarde mult mai joase decât în alte state membre ale UE. Cât timp se află la guvernare, PSD nu va mai permite umilirea românilor!”, a concluzionat Ioan Stan.