Ion Lungu spune că lucrează de 15 ani la proiectul Suceava-netru climatic, când USR, care își revendică realizarea, nici nu exista: Vor fi finanțări foarte mari. Este o șansă aproape istorică pentru municipiul nostru


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a transmis, miercuri, că proiectul prin care municipiul Suceava a fost selectat între cele 100 de orașe europene neutre climatic până în 2030 este unul la care lucrează de 15 ani și că municipiul a fost selectat de Comisia Europeană pentru performanțele pe care le-a realizat în acest sens și nu pentru ceea ce își propune să realizeze în viitorii șapte ani.

„Mulți își însușesc proiectele că au avut aceste merite. Nici în glumă nu putem spune că acest proiect nu este al municipalității. Cei de la USR nu pot spune nici în glumă acest lucru pentru că este vorba de munca de 15 ani a municipalității. Noi lucrăm la acest proiect de 15 ani de când USR nici nu era înființat”, a spus Ion Lungu.

Primarul a amintit că că în 14 iunie 2011 a semnat la Lisabona Memorandumul pentru transport electric în Europa alături de orașe importante ale UE, Suceava fiind atunci singurul oraș din România semnatar al acestui Memorandum, iar în data de 29 mai 2014, la Madrid municipiul Suceava a obținut primul loc pentru Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă

Lungu a mai spus că în anul 2018 a semnat Convenția Primarilor din Europa privind Clima și Energia și în  anul 2020 a semnat Declarația de la Paris privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră.

El a precizat că în octombrie 2021 a anunțat că dorește să participe la proiectul Suceava-neutru climatic până în anul 2030, fapt demonstrat cu știrea publicată de News Bucovina.

Primarul Ion Lungu a reamintit că în ultimii ani multe dintre acțiunile municipalității s-au axat pe reducerea poluării și creșterea gradului de digitalizare, amintind că au fost achiziționate la Primărie autoturisme, autoutilitare, biciclete sau trotinete electrice, că parcul auto al TPL va fi integral electric, că sistemul de colectare a deșeurilor municipale este unul modern, că iluminatul public este tip LED, că s-au implementat și se implementează proiecte de eficientizare energetică a clădirilor, dar și alte proiecte realizate în acest scop.

Ion Lungu a spus că municipalitatea suceveană a fost selectată între cele 100 de orașe europene care vor beneficia de finanțare pentru a deveni neutre climatic până în 2030 pentru că celelalte candidate au prezentat intenții în timp ce Suceava a prezentat realizări.

„Sunt sume foarte mari și nu trebuie să ratăm această oportunitate. Este o șansă unică, aproape istorică, pentru orașul nostru. Este o onoare și o responsabilitate și multe orașe din România ne invidiază. Municipiul Suceava a fost selectat în baza performanțelor pe care le avem până în prezent. (….)Acest proiect nu este al USR. A început în urmă cu 15 ani când USR nici nu era înființat”, a concluzionat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de