Primăria Suceava alocă 3 milioane de lei pentru a amenaja 154 de locuri de parcare la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou. Structura rutieră a parcării va fi din piatră naturală, cubică, și va avea și spații verzi intercalate

Consiliul Local Suceava urmează să aprobe, vineri, în ședință extraordinară, indicatorii tehnico economici în vederea amenajării unei parcări cu 154 de locuri de parcare, proiect inițiat de primarul Ion Lungu.

Potrivit raportului serviciului de specialitate, Consiliul Local Suceava a aprobat în noiembrie 2021 asocierea municipiului Suceava cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în vederea amenajării unei parcări de interes public pe strada Ion Voda Viteazul nr. 2, pe un teren în suprafață de 5471 mp, proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În raport se menționează că în zonă parcarea autoturismelor se face „la bordură”, iar parcarea amenajată la intrarea principală la Mănăstirea ,,Sf. loan cel Nou” din Suceava, este insuficientă pentru traficul mare de autovehicule și conduce la o aglomerare care periclitează chiar siguranța pietonală la intrarea în curtea interioară a obiectivului.

Conform documentului citat, parcarea va avea un număr estimat de 154 locuri de parcare și va ajuta la descongestionarea traficului din zonă mai ales cu ocazia evenimentelor religioase organizate la Mănăstirea „Sfântul loan cel Nou”.

Soluția recomandată în cadrul documentației are în vedere realizarea unei parcări cu spații verzi pentru fiecare loc de parcare și îmbrăcăminte din piatră naturală, fiind prevăzute cinci zone verzi interioare, sub forma unor fâșii cu alveole la capete, cu lățimea de 3,20 m  și lungimea de 27,50 m, perpendiculare pe locurile de parcare  și paralele cu căile de acces secundare și zone verzi perimetrale.

Structura rutieră a parcării va fi din piatră naturală.

Delimitarea de spațiile verzi și trotuare se va realiza cu borduri din piatră naturală (andezit) mari cu dimensiunea de 13x13x26 cm, pe fundație din beton, iar trotuarul va avea îmbrăcămintea din piatră naturală, cubica (andezit) cu grosimea de 5 cm.

Structura rutieră a parcării va fi din piatră cubica, andezit cu grosimea de 10 cm cu model de montaj în arce.

Locurile de parcare vor avea dimensiunile 2,50 x 5,00 m și vor fi dispuse perpendicular.

Proiectul prevede și locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități și rampe de acces a acestora în incinta mănăstirii.

Pentru asigurarea stabilității terasamentului de rambleu, se va realiza un zid de sprijin din beton în zona de sud a parcării pe o lungime de 57 m și respectiv un zid de sprijin din zidărie de piatră naturala, pe zona de nord a parcării cu lungimea de 45 m, prevăzut la partea superioară cu balustradă metalică, iar în față cu trepte de acces, din piatra naturală, pentru asigurarea accesului din parcare în incinta mănăstirii.

Pentru asigurarea iluminatului pe timp de noapte se va realiza un sistem de iluminat public, care va fi format din stâlpi de iluminat cu înălțimea de 8 m, zincați și vopsiți cu culoarea verde. Stâlpii vor fi prevăzuți cu console de iluminat LED.

Pe stâlpii de iluminat se vor monta camere de supraveghere video, de înaltă rezoluție cu posibilitatea de vizualizare pe timp de noapte și care să acopere întreaga suprafață a parcării.

Pentru spațiile verzi se va prevedea o rețea pentru irigare, automatizată (pentru 7 zone), cu aspersoare.

Durata de implementare a investiției este estimată la 10 luni calendaristice din care etapa de execuție 4 luni.

 Conform devizului general valoarea obiectivului de investiții este de 2.936.824,38 lei cu TVA.