Poliția Suceava: Aproape zilnic bicicliștii sunt implicați în accidente rutiere, unele cu consecințe din cele mai grave. În multe evenimente rutiere de acest gen sunt implicați copii


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava atenționează că în ultima perioadă aproape zilnic bicicliștii sunt implicați în accidente rutiere, unele dintre ele cu consecințe din cele mai grave și că îngrijorător este și faptul că în multe dintre aceste evenimente sunt implicați minori.

Doar în cursul zilei de ieri, pe raza județului s-au produs trei evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor și a conducătorilor de mopede. Din păcate, uneori lipsa de responsabilitate și cultură rutieră, dar și consumul de alcool fac ca circulația cu bicicleta sau mopde să genereze evenimente rutiere și chiar tragedii, arată Poliția Suceava.

Astfel, sâmbătă, la orele 10.40, polițiștii din cadrul SPR 9 Șcheia au fost sesizați  cu privire la faptul că la UPU Suceava s-a prezentat un minor în vârstă de 17 ani, din comuna Ciprian Porumbescu care a solicitat îngrijiri medicale ca urmare a faptului că a căzut cu bicicleta în cursul zilei de 20.05.2022.

În urma discuțiilor minorul dar și cu mama acestuia a reieșit faptul că la data de 20.05.2022, în jurul orelor 20.00, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe un drum comunal din localitate, la un moment dat minorul s-a dezechilibrat și a căzut. În urma incidentului, minorul s-a deplasat la locuința sa din sat/comuna Ciprian Porumbescu, iar la data de 21.05.2022, întrucât acuza dureri, s-a prezentat împreună cu mama sa la UPU Suceava, în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, prev de art.196 alin. 1 cod Penal, care va fi soluționat procedural de lucrătorii Spr 9 Șcheia.

Tot sâmbătă, în jurul orei 15:30, un minor de 15 ani, din Cornu Luncii, în timp ce conducea un motoscuter neînmatriculat sau înregistrat, pe str. Poștei din Cornu Luncii, a pătruns pe sensul opus de circulație și a intrat în coliziune cu autoturismul condus de un bărbat din Cornu Luncii.

 După producerea accidentului minorul a părăsit locul producerii accidentului, fiind ulterior identificat la domiciliu.  În urma producerii accidentului a rezultat vătămarea corporală a minorului. S-a dispus întocmirea dosarului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”vătămare corporală din culpă” „părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție”, ,,conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat” și ,,conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere”.

Tot sâmbătă, la orele 16.00, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată telefonic de Spitalul Municipal Rădăuți cu privire la faptul că la unitatea spitalicească s-a prezentat un minor de 17 ani, care prezenta leziuni în zona capului, ca urmare a faptului că a căzut de pe o bicicletă.

Din verificările efectuate de patrula de siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, s-a stabilit că în cursul zilei, în jurul orelor 15.30, în timp ce conducea o bicicletă minorul, a acroșat cu roata din față a bicicletei o bordură,  după care și-a pierdut echilibrul și a căzut pe carosabil, provocându-și leziuni în zona capului.Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de ”Vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (1) din Codul penal, cauza urmând a fi soluționată procedural.

POLIȚIA JUDEȚEANĂ SUCEAVA:ATENȚIE CRESCUTĂ LA TRAFICUL RUTIER PE DOUĂ ROȚI!

Vremea frumoasă și apropierea de vacanțe aduce mai des bicicliști și utilizatori de trotinete pe drumurile publice. De asemenea, zilele călduroase constituie un îndemn pentru pasionații de motociclism să iasă la drum.

Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți, polițiștii suceveni transmit:

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

– Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

– Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:

Deși prezenta motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.

– Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.

– Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.

– Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.

– Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.

– Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.

– Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE: 

Din fericire, evenimentele rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice nu constituie un fenomen, fiind mai degrabă sporadice, dar utilizarea acestora de către cetățeni are un trend ascendent.

Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:

– Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

– Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.

-Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Poliţiştii suceveni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante. 


Intră acum și în grupul de