Peste 100 de pacienți au ajuns la UPU din SJU Suceava cu plăgi mușcate de căpușe, iar alți doi cu leziuni după ce au fost mușcați de șarpe


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Dan Teodorovici, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că de la începutul acestui an și până în prezent, la UPU Suceava s-au prezentat 109 persoane cu plăgi mușcate de căpușe.

El a spus că pacienții diagnosticați cu plăgi mușcate de căpușe  au vârste cuprinse între 1 an și 82 de ani.

Medicul Dan Teodorovici a subliniat că pentru evitarea înțepăturilor de căpușe este recomandată adoptarea unor măsuri de protecție individuală atunci când se desfășoară activități în agricultură sau la petrecerea timpului în mijlocul naturii.

El a precizat că este necesară purtarea unor haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai vizibilă prezența insectelor,  dar și aplicarea de spray-uri împotriva insectelor adăugând că la revenirea la domiciliu din drumeții sau de la muncile agricole este recomandată verificarea cu atenție a îmbrăcăminții, a bagajelor, precum și a corpului, deoarece căpușele se pot fixa în orice zonă de pe corp fără a provoca disconfort.

Medicul Dan Teodorovici a mai spus că în privința tratamentului, în cazul în care căpușa a fost atașată de piele, este recomandată îndepărtarea completă a acesteia, în cel mai scurt timp, preferabil chirurgical, pentru a preveni „retenția de resturi la nivelul plăgii și evitarea apariției suprainfecției”.

El a menționat că, după îndepărtarea căpușei , zona plăgii mușcate se curăță cu apă și săpun din abundență, apoi se aplică o soluție dezinfectantă până la vindecarea leziunii.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava a adăugat că în situația în care apare o zonă eritematoasă într-un interval de 7-21 de zile de la producerea plăgii, pacientul trebuie să se adreseze medicului infecționist.

Medicul sucevean a mai informat că de la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat și două cazuri de plagă mușcată de șarpe, respectiv la o persoană din municipiul Suceava care s-a prezentat la UPU Suceava, în cursul lunii aprilie, cu plaga localizată la gamba dreaptă, primind îngrijiri medicale fără a fi necesară internarea în spital, precum și la un bărbat din Negostina, ce a ajuns la UPU Suceava în cursul lunii mai, fiind internat în spital pentru tratament.

(LB)


Intră acum și în grupul de