Ion Lungu, explică de la Bruxelles ce pași vor fi făcuți de municipiul Suceava pentru a deveni neutru climatic până în 2030: Vom realiza strategii în toate sectoarele de activitate și vom pregăti  „Contractul de oraș climatic” ce va fi semnat cu Comisia Europeană


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, luni, la Bruxelles, la Evenimentul de lansare a proiectului “100 de orașe inteligente și neutre climatic pană în anul 2030″ unde s-au clarificat toate acțiunile pe care municipalitatea trebuie să le întreprindă în perioada următoare.

Potrivit lui Lungu, prima etapă constă în realizarea de strategii în toate sectoarele de activitate: energie, transport public, clădiri, gestionarea deșeurilor și colectarea selectivă cu planurile de investiții aferente.

„După ce realizăm aceste strategii cu planurile de investiții vom pregăti  „Contractul de oraș climatic” ce se va încheia cu Comisia Europeană, care va stabili planurile de acțiune și de investiții pe care intenționăm să le executăm pentru a atinge neutralitatea din punct de vedere al impactului asupra climei”, a precizat primarul.

El a mai spus că până la sfârșitul lunii iunie se va lansa Ghidul pentru orașele Pilot, iar Apelul de proiecte se va deschide în septembrie.

„Obiectivele sunt propuse de orașe, nu sunt impuse, contractele nu prevăd sancțiuni, nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, orașele nu vor fi acționate în judecată dar este în joc reputația lor. Contractul va fi ajustat la realitățile fiecărui oraș și dezvoltat printr-un proces de creare în comun în așa fel încât să fie luate toate opiniile la toate nivelurile”, a mai declarat Ion Lungu.

Primarul a subliniat că oamenii care trăiesc în orașe se vor afla în centrul acestei misiuni și că locuitorii au un real impact asupra mediului și a climei și pot să influențeze neutralitatea climatică.

„Obiectivele misiunii includ promovarea unei tranziții echitabile pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea cetățenilor, prin îmbunătățirea calității aerului, crearea de locuri de muncă,un stil de viață mai sănătos”, a precizat Lungu.

El a menționat că pentru început, în perioada 2022-2023, Comisia va aloca 360 milioane euro  pentru a demara căile de inovare către neutralitatea climatică până în 2030.

„Miercuri, 22 iunie voi convoca la sediul primăriei, grupul de lucru pentru proiectul „100 de orașe inteligente și neutru climatic până în anul 2030” pentru a stabili foaia de parcurs necesară în vederea încheierii contractului climatic cu comisia „Climate City Contract”, în ideea accesării primelor fonduri europene din acest proiect”, a mai anunțat primarul Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de