Primul hub de inovare digitală din Regiunea Nord-Est, Digital Innovation Zone, selectat de Comisia Europeană pentru a primi finanțare în cadrul Programului Europa Digitală


Intră acum și în grupul de

Autoritatea pentru Digitalizare a României a publicat rezultatele evaluării la nivel european pentru centrele de inovare digitală din România, în cadrul Programului Europa Digitală, anunță ADR Nord-Est.

Astfel, primul hub de inovare digitală din Regiunea Nord-Est, Digital Innovation Zone, sprijinit de ADR Nord-Est, este pe lista candidaților care urmează să primească finanțare din fondurile alocate prin acest program.

Digital Innovation Zone Hub a fost selectat în Programul Europa Digitală în urma unui proces extrem de riguros,  care a durat peste doi ani, pentru a desfășura activitățile suport specifice procesului de transformare digitală a companiilor și instituțiilor publice din Regiunea Nord-Est. După trei ani în care s-a lucrat constant la acest proiect, DIZ urmează să fie susținut prin Programul Europa Digitală pentru a scala, la nivel de regiune, programele sale de susținere a digitalizării în domeniul sănătății și al industriei.

În aprilie 2016, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană de digitalizare a industriei (DEI) pentru a consolida competitivitatea UE în domeniul tehnologiilor digitale, alocând peste 100 milioane de euro pentru Digital Innovation Hub (DIH).

Astfel, orice companie din Europa avea acces la un centru digital de inovare în proximitate. Până în 2019, în România, la nivel național existau doar 4 DIH-uri, din care doar 2 funcționale, înscrise pe harta europeană. În Regiunea Nord-Est nu exista niciunul. În martie 2020, Regiunea Nord-Est a fost inclusă pe harta europeană a DIH-urilor, prin ADR Nord-Est, urmând ca în noiembrie 2020 să fie selectat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, ca HUB regional reprezentativ pentru competiția europeană a EDIH (European Digital Innovation Hubs) din Programul Europa Digitală.

Digital Innovation Zone (DIZ) în calitate de DIH regional, este o structură de tip One-Stop-Shop care sprijină companiile și administrația din regiune, să devină mai competitive oferind acces la 4 tipuri de servicii suport: diagnoză și analiză, descoperire de noi direcții de business, potrivirea nevoilor cu resursele și implementare.

Scopul principal al hub-ului este de a oferi IMM-urilor și instituțiilor publice sprijin și acces la o rețea largă și diversă de resurse tehnologice, digitale și de finanțare pentru digitalizarea, automatizarea și furnizarea de servicii și produse inovatoare. Tehnologia de bază promovată de DIZ este Artificial Intelligence cu aplicabilitate în Manufacturing și Health. Rolul lui este de orchestrator al Ecosistemului de inovare prin digitalizare, un ecosistem complex care antrenează stakeholderii relevanți punând in contact nevoia cu soluția.

Ținte pentru perioada 2022 – 2025:100 de IMM-uri și spitale publice vor beneficia de: audituri pentru determinarea Maturității Digitale, activități de demonstrare, pograme de transformare digitală

1000 de persoane vor putea participa la traininguri pentru dezvoltarea culturii digitale și competențelor, radarul pentru digitalizare, programe Digital Innovation de 6 luni

6 apeluri de tehnologie dedicate experților de inovare digitală, parteneri de tehnologii din rețeaua EDIH și alte rețele, beneficiari ai serviciilor DIZ

Acces la finanțare prin, platforma de finanțare, ateliere de pregătire pentru accesarea granturilor, ateliere de pregătire pentru accesarea de investiții, workshop-uri de pregătire a planului de afaceri.


Intră acum și în grupul de