Garda de mediu cauta „vinovatii” pentru poluarea cu hexan de la Vadu Moldovei


Intră acum și în grupul de

Pe principiul „poluatorul plăteşte”, Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu Suceava caută expeditorul, transportatorul şi destinatarul cisternei cu hexan ce s-a răsturnat miercuri, seară la Vadu Moldovei. Reamintim că pe DN 2, în afara localităţii Vadu Moldovei, N. Wolodimir, în vârstă de 57 ani, din Ucraina, în timp ce conducea o autocisternă pe DN 2, din direcţia Roman către Fălticeni, într-o curbă la stânga, din cauza neadaptării vitezei, a intrat în balans, pierzând controlul asupra direcţiei de mers, după care s-a răsturnat pe partea dreaptă a drumului. În timpul răsturnării, autocisterna a acroşat un stâlp electric de joasă tensiune pe care era montat un transformator electric, moment în care, aceasta a luat foc.

Incendiul a fost localizat şi stins cu ajutorul a 5 autospeciale, conducătorul auto fiind găsit carbonizat în cabina autocisternei, care a ars în totalitate. Din verificările efectuate s-a stabilit că autocisterna era încărcată cu hexan.

Traficul rutier a fost blocat circa trei ore pe DN 2, circulaţia fiind deviată pe ruta DN 15 C – Praxia – Tg.Neamț – Cristeşti pentru relaţia Suceava-Roman şi Cristeşti – Tg.Neamț – Praxia, pentru celălalt sens de mers.

Poliţia a anunţat evenimentul şi la Comisariatului Regional Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu pentru a evalua suprafaţa afectată, substanţele implicate şi factorii de mediu afectaţi. „Substanţa implicată în accident conform codului ADR 33/ 1208 este hexanul, substanţă utilizată ca solvent, volatilă, insolubilă în apă. Datorită temperaturii foarte înalte, cisterna s-a topit în proporţie de 90%. La data verificărilor se constată pe amplasament carcasa cisternei cu conţinut de apă în amestec cu spumă rămasă în urma stingerii incendiului”, a precizat comisarul regional, Diana Mihaela Găşpărel.

Aceasta a spus că, imediat, Comisariatul a demarat investigaţiile specifice în scopul identificării expeditorului, transportatorului şi a destinatarului astfel încât, în conformitate cu legislaţia de mediu aflată în vigoare, să se ia măsurile de înlăturare a efectelor accidentului, pe principiul „poluatorul plăteşte”, de îndepărtare a stratului de sol afectat de eventualele scurgeri de combustibil sau amestec de substanţe specifice stingerii incendiilor.


Intră acum și în grupul de