Polițiștii suceveni vor ajunge la Raliul Bucovinei pentru o campanie de prevenire a consumului de alcool și substanțe interzise la volan: Sub sloganul „Fii Treaz la Volan!” aceștia vor distribui materiale de informare și vor purta discuții cu participanții la trafic


Intră acum și în grupul de

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava, dar și din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și a subunităților de poliție, împreună de lucrătorii celorlaltor structuri MAI și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog – Centrul Regional Suceava sunt prezenți în acest weekend la evenimentele sociale organizate pe raza județului Suceava – Raliul Bucovinei, Sărbătoarea Bujorului de Munte „La Poale de Călimani”, Balul Sânzienelor din comuna Horodnic de Sus, evenimentele religioase și artistice organizate pe raza comunei Todirești, sat Părhăuți.

Pe lângă activitățile de asigurare și menținere a ordinii și liniștii publice, polițiștii desfășoară și o intensă campanie de responsabilizare și conștientizare a conducătorilor auto cu privire la efectele în plan juridic și personal generate de consumul de alcool și substanței intezise la volan.

Sub sloganul „Fii Treaz la Volan!” sunt derulate activități de prevenire, fiind distribuite materiale de informare și purtându-se discuții cu participanții la trafic și la evenimentele sociale.

Poliția Județeană Suceava  atrage atenția că atât consumul de alcool cât și de substanțe interzise scade concentrarea, capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului.

Explicațiile privind felul în care alcoolul afectează capacitățile unui șofer sunt simple și clare: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distanțele corect, precum si nivelul de risc), vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. De asemenea, alcoolul scade presiunea arterială și reduce capacitatea de a fi conștient și afectează respirația, creând senzația de anestezie generală.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani. Aceleași pedepse sunt aplicabile și șoferilor acre consumă alte tipuri de substanțe intezise.

„Și în anul 2022, siguranța rutieră este o prioritate a polițiștilor suceveni.  Obiectivul nostru este SIGURANȚA RUTIERĂ – iar pentru atingerea acestui deziderat vom continua să acționăm cu profesionalism, să desfășurăm activități preventive dar să aplicăm, totodată, cu fermitate legea”, arată IPJ Suceava.

Polițiștii suceveni reamintesc că de la începutul acestui an un număr de 90 de șoferi au ajuns în arestul IPJ Suceava pentru infracțiuni la regimul rutier, în principal pentru consumul de alcool la volan.


Intră acum și în grupul de