Vama Siret, luată cu asalt de ucrainenii care vor să primească câte 110 euro din partea Crucii Roșii Române. Organizația atenționează că sprijinul este acordat doar ucrainenilor ce s-au stabilit în România


Intră acum și în grupul de

Un număr mare de ucraineni au luat cu asalt în ultimele zile Punctul de Trecere a Frontierei Siret pentru a beneficia de sprijinul de 110 euro de persoană acordat de Crucea Roșie Română în cadrul unui program de asistență financiară.

Într-un comunicat de presă, Crucea Roșie Română arată că derulează, împreună cu Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, un program de asistență financiară pentru cetățenii ucraineni care, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, s-au stabilit în România. 

„În ultimele zile, un număr însemnat de cetățeni ucraineni care locuiesc în Ucraina, trec zilnic granița prin punctul de frontieră de la Siret pentru a aplica și a beneficia de programul de asistență financiară al Societății Naționale de Cruce Roșie din România. Acest lucru a făcut ca activitatea lucrătorilor vamali din acest punct de trecere a frontierei să fie grav perturbată, timpii de așteptare și procesare a documentelor crescând semnificativ”, se arată în comunicat.

Ca urmare a acestei situații, Crucea Roșie Română transmite că este foarte important ca acești cetățeni, care trec frontiera doar pentru a beneficia de programul de asistență financiară, să fie informați corect cu privire la criteriile de eligibilitate, pentru a nu aglomera inutil punctul de frontieră și a nu crea frustrări și disconfort altor persoane. 

„Informarea corectă trebuie să se realizeze în primul rând în Ucraina, cu precădere în comunitățile limitrofe punctelor de frontieră. Crucea Roșie Română a informat direct Crucea Roșie Ucraineană cu privire la această situație și a solicitat organizației să comunice intens în această perioadă, pe toate canalele de informare de la nivel local, că cetățenii ucraineni care părăsesc țara lor ca urmare a conflictului armat, dar nu se stabilesc în Romania, nu pot beneficia de programul de asistență financiară al Crucii Roșii Române”, se mai arată în comunicat.

Totodată, SNCRR a informat Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie cu privire la acest aspect

Reprezentanții SNCRR și Delegația IFRC prezentă în România care coordonează programul de asistență financiară pentru cetățenii ucraineni, vor comunica pe toate canalele sociale și grupurile de ucraineni informații cu privire la criteriile de eligibilitate ale aplicației.

Crucea Roșie Română face apel la informarea corectă a cetățenilor ucraineni.

„Informațiile se găsesc pe site-ul htpps://ukrainefinancialassistance.ifrc.org/  în limba ucraineană, engleză și rusă, de unde se pot obține informații directe cu privire la programul de asistență financiară al Crucii Roșii Române – Call Center Ucraina 0374415000”, se mai arată în comunicat.

Programul de asistență prevede alocarea unei sume de 110 euro pentru fiecare ucrainean refugiat și stabilit în România pe o perioadă de trei luni.


Intră acum și în grupul de