Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a făcut apel la post digital: Într-o lume asaltată de tehnologie, mucenicie este în vremea noastră și abstinența digitală


Intră acum și în grupul de

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a făcut, vineri, apel la deschiderea inimilor credincioșilor la starea de mucenicie, între care se află și abstinența digitală într-o lume asaltată de tehnologie.

În cuvântul de învățătură de după Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, IPS Teofan a spus că viața creștinului este o cruce zilnică inclusiv prin încercarea înscrierii în starea de mucenicie.

În ceea ce privește viața călugărului, acesta este o mucenicie continuă, iar în viața de familie mucenicie este și fidelitatea soților unul față de altul, care este o luptă grea într-o lume cu atâtea ispite.

„Nașterea de prunci, de asemenea stare de mucenicie, căci mulți ne îndeamnă să nu dăm naștere la pruncii cu care am fost binecuvântați de Dumnezeu. Tot stare de mucenicie este asumarea responsabilității în viața cetății pe care o avem fiecare, de la vlădică până la opincă”, a spus IPS Teofan.

Înatul ierarh a subliniat că atât pentru călugăr cât și pentru cel din lume mucenicia se arată și în multe alte situații și lucrări pentru că toți suntem chemați să păstrăm credința cea adevărată și nu este ușor lucrul acesta într-o lume cu chemări spre alte orizonturi decât Biserica drept-măritoare.

Totodată, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a spus că mucenicie este și ancorarea în duhul nădejdii în Dumnezeu când sunt atâtea chemări pentru a ne  așeza nădejdea în alte lucruri, în mintea noastră, în cei de lângă noi, în puterea în banii noștri.

„Mucenicie este în vremea noastră și ceea ce se numește mai modern abstinență digitală când omul este asaltat de atâta tehnologie care îi acaparează sufletul. Omul care introduce în viața săptămânii sale perioade de abstinență, de post digital, este un om care se străduiește și mucenic într-o lume ca a noastră se numește”, a mai spus IPS Teofan.

Totodată, înaltul ierarh a spus că mai există și mucenicia omului care tinde să rămână onest, să rămână cinstit să rămână smerit.

„Noi oamenii, știți bine, suntem atât de mult tentați să luptăm pentru imaginea noastră, pentru onoarea noastră, pentru prestigiul nostru, pentru autoritatea noastră”, a adăugat IPS Teofan care a explicat că este bine ca omul să nu încerce că apară în fața celorlalți mai mult decât este.


Intră acum și în grupul de