Gheorghe Flutur și-ar dori reînființarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Suceava


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, vineri seara, după slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei oficiată în Cetatea de Scaun a Sucevei că și-ar dori ca în viitor să fie reînființată Mitropolia Bucovinei cu sediul la Suceava.

„Dacă nu mă înșel, cred că odată cu venirea moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost recunoscută Mitropolia Moldovei de Bizanț. Practic, pentru noi este o semnificație extraordinar de importantă”, a spus Flutur.

El a arătat că are, cu acest prilej, un mesaj mai curajos.

„Mă rog să prind eu în viață când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava pentru că merităm. Noi am avut-o și sunteți aici preoți care, alături de noi, de mireni, avem această obligație să convingem pe ceilalți că trebuie să aducem înapoi Mitropolia Bucovinei care a fost desființată”, a spus Flutur.

Mitropolia Bucovinei, inițial Mitropolia Bucovinei și Dalmației, cu sediul la Cernăuți, a fost înființată la 23 ianuarie 1873, prin ridicarea Episcopiei de Cernăuți la rang de arhiepiscopie. Sediul episcopal fusese mutat de la Rădăuți la Cernăuți în anul 1781.

Jurisdicția arhiepiscopului de Cernăuți se întindea asupra întregului teritoriu al Ducatului Bucovinei și, nominal, asupra teritoriului Regatului Galiției și Lodomeriei. Tot arhiepiscopului de Cernăuți îi erau subordonate începând cu anul 1883 două parohii ortodoxe din Viena: Biserica Sf. Treime și Biserica Sf. Gheorghe, respectiv parohia ortodoxă din Praga.

De la ridicarea Episcopiei de Cernăuți la rang de arhiepiscopie, în anul 1873, arhiepiscopului-mitropolit de Cernăuți i-au fost subordonate ca episcopii sufragane episcopiile de Zadar și Kotor în Dalmația.

După al Doilea Război Mondial Cernăuți a devenit parte a URSS, iar Mitropolia Bucovinei a încetat să mai existe. Mitropoliei Bucovinei i s-a dat titulatura de Arhiepiscopia Sucevei și Maramureșului. La 26 februarie 1950, când a fost modificat Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Sucevei a trecut sub jurisdicția arhiepiscopului-mitropolit de Iași, iar Mitropolia Moldovei (ca parte a BOR) și-a luat titulatura de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în timp ce Episcopia Maramureșului a fost transferată Mitropoliei Ardealului.


Intră acum și în grupul de