Comuna Panaci, finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret 2023. Ema Gavriluță(Grupul de Inițiativă Panaci): Scopul nostru este de a face din Panaci o comună pentru tineret


Intră acum și în grupul de

Anul acesta, 10 comune din România au intrat în competiția obținerii titlului Sat European de Tineret 2023 printre care se numără și comuna Panaci din județul Suceava, anunță Ema Gavriluță, coordonatoarea grupului de inițiativă Panaci.

Potrivit sursei citate, săptămâna aceasta, o parte din tinerii grupului de inițiativă Panaci se află la Sibiu în comuna Slimnic- Sat European de Tineret 2022, unde se desfășoară sesiunile de mentorat pentru scrierea candidaturilor finale ce urmează să fie depuse în luna septembrie. 

Faptul că anii anteriori, Panaci a fost foarte aproape de obținerea titlului, pe tinerii implicați în program i-a motivat să muncească mai mult și să obțină o candidatură perfectă, pentru a aduce titlul acasă anul acesta, menționează Gavriluță.

Pentru comuna Panaci, ca simboluri reprezentative sunt două dintre proiectele gândite și implementate de Școala Gimnazială Panaci, respectiv Traista lui Panac și Izvoarele de apă vie.

„În momentul în care ne-am prezentat în fața membrilor guvernanței European Youth Village și a grupurilor de inițiativă din celelalte comune, noi ne-am prezentat ca mândri pănăceni, cu o viziune de viitor și un plan riguros de dezvoltare a comunei noastre.

Acum că avem un brand, sprijinul autorităților, suportul școlii și al localnicilor, ne dorim să aducem în comuna noastră ceva nou, ceva ce să reprezinte tineretul mai mult decât până acum. Știm de potențialul comunei Panaci și vrem să arătăm asta tuturor, că odată cu noi, tineretul care își dorește să se implice, Panaci va întineri de la an la an.

Grupul nostru de inițiativă este format din maximum 10 persoane, însă grupul de tineret care se implică în activitățile desfășurate în comună este mult mai mare, suntem undeva la 40-45 de tineri.

În ultimii 3-4 ani am desfășurat activități și acțiuni, atât pentru înfrumusețarea și facilitarea accesului la tot felul de activități pentru tineret, cât și în scop recreativ, educațional etc. Având la dispoziție terenul de sport, Parcul Tineretului, dar și alte clădiri din comună, ne formăm ușor ușor un obicei din a organiza seri de film în aer liber și drive-in, competiții sportive, petreceri tematice în aer liber, festivaluri și multe altele.

Panaci este comună finalistă în programul European Youth Village pentru a treia oară, iar asta ne face mai optimiști și mai motivați să muncim mai mult cu speranța că anul acesta vom aduce titlul acasă. Suntem mândri să facem parte din Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural, lucru care ne ajută să ne îndeplinim scopul, acela de a face din Panaci o comună pentru tineret. Ne-am format legături și prietenii pe viață cu alți tineri din țară care au aceeași viziune ca și noi.” transmite Ema Gavriluță, coordonatoarea grupului de inițiativă Panaci.

European Youth Village/Satul European de Tineret este un program apolitic, fiind implementat în parteneriat cu autoritățile și instituțiile publice, în calitate de reprezentanți ai comunelor ce preiau titlul, indiferent de apartenența politică a acestora, iar activitățile ce se vor desfășura sub umbrela programului nu vor fi folosite cu scop politic sau pentru a favoriza anumite partide politice;

Toate activitățile implementate sub umbrela programului vor avea o abordare nediscriminatorie, vor promova și vor încuraja solidaritatea socială și incluziunea persoanelor din grupurile vulnerabile în general și a tinerilor cu oportunități reduse în special.

De asemenea, guvernanța vrea să producă un impact pe termen lung în satele sau comunele ce vor purta titlul de ”Sat European de Tineret” prin elaborarea unei strategii de tineret a comunei, în care să se regăsească măsuri sustenabile pentru susținerea și dezvoltarea tinerilor. De aceea, pe parcursul anului în care satele sau comunele poartă acest titlu, vor fi organizate inclusiv consultări cu tinerii și activități specifice pentru dezvoltarea strategiilor de tineret.


Intră acum și în grupul de