La punctul de trecere Vicovu de Sus-Crasna, care trebuia deschis în 20 iulie, autoritățile ucrainene spun că lucrările sunt spre finalizare. La PTF Diavițki-Racovăț lucrurile sunt și mai întârziate


Intră acum și în grupul de
sursa foto: Libertatea Cuvântului

Lucrările de construcție la Punctul de trecere a frontierei „Krasnoilsk” sunt în stare de finalizare şi situaţia este cu mult mai bună decât la celălalt punct de trecere „Diakivţi”, anunță publicația cernăuțeană de limba română Libertatea Cuvântului.

Potrivit sursei citate, pentru executarea lucrărilor sunt antrenaţi şi locuitori din localitatea Crasna, a constatat şeful Administraţiei Militare Regionale, Ruslan Zaparaniuk.

Noul şef al AMR Cernăuţi, împreună cu şeful Vămii Cernăuţi, Myhailo Tovt, s-a deplasat la Punctul de trecere a Frontierei „Krasnoilsk” unde a discutat cu cei care lucrează acolo.

Totodată, sursa citată menționează că într-o convorbire telefonică cu adjunctul ministrului Infrastructurii, Mustafa Naier, șeful AMR Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk. a menţionat că Punctul de trecere a frontierei este aproape gata și că urmează să fie încheiate lucrările de amenajare a căilor de acces. Primarul din Crasna, Ştefan Drăgan, i-a mobilizat pe săteni la amenajarea zonei Punctului de trecere.

 Săptămâna aceasta vor continua lucrările rutiere, a precizat şeful ARS Cernăuţi pe pagina sa de socializare.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a participat în data de 4 iulie la o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților ucrainene privind situația la frontieră.

În cadrul discuțiilor, în vederea descongestionării traficului prin PTF Siret, partea ucraineană și-a asumat deschiderea cu data de 1 august a PTF Racovăț (jud. Botoșani) ce va fi destinat în principal traficului autoturismelor, TIR-urilor goale și a cisternelor de combustibil, și data de 20 iulie pentru deschiderea PTF Vicov de Sus, pentru traficul autoturismelor.

Guvernul a aprobat în ședința din 15 iulie un memorandum cu tema încheierea unui Acord, prin schimb de note verbale, cu Ucraina, în vederea modificării Acordului, încheiat prin schimb de note verbale, din 31 august 2012 şi respectiv 12 septembrie 2012, privind înfiinţarea punctelor de trecere a frontierei de la Racovăţ – Diakivţi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk şi Ulma – Ruska

Potrivit Guvernului, Memorandumul prevede încheierea unui acord, prin schimb de note verbale cu Ucraina, în vederea modificării acordului încheiat în 2012 privind înființarea punctelor de trecere a frontierei de la Racovăț – Diakivtsi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk și Ulma – Rusca.

Măsura, care vizează schimbarea regimului de tranzit, este luată în contextul nevoii de fluidizare a traficului, pentru creșterea mobilității mărfurilor şi persoanelor între România și Ucraina.

Astfel, va fi redeschis punctul de trecere a frontierei Vicovul de Sus- Krasnoilsk, într-o primă etapă, pentru traficul ușor, sub 3,5 tone, iar în a doua etapă, fără limită de tonaj, după realizarea unor lucrări suplimentare.

Totodată, punctul de trecere a frontierei Racovăț – Diakivtsi va fi deschis etapizat, într-o primă etapă, pentru persoane, camioane fără încărcătură și cisterne, respectiv pentru trafic general de mărfuri, în a doua etapă.

Cele doua puncte de trecere a frontierei vor funcționa cu program permanent.

Punctul de trecere a frontierei Ulma – Rusca va funcționa pentru trafic pietonal și rutier, pentru camioane cu încărcătură de până la 3,5 tone, fără marfă, cu program de funcţionare între orele 8.00-20.00.


Intră acum și în grupul de