Inca un milion de euro de la Fondul de Solidaritate al UE pentru inlaturarea efectelor inundatiilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Pe lângă cele patru milioane de euro primite în această vară pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, Consiliul Judeţean Suceava a adoptat, vineri, o rectificare a bugetului cu suma de 4,2 milioane de lei (aproximativ un milion de euro), tot de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

Potrivit şefului deliberativului judeţean, Gheorghe Flutur, această sumă de bani a fost rezultată în urma calculării diferenţei de curs valutar. El a precizat că banii au intrat deja în contul CJ Suceava.

Totodată, CJ Suceava a aprobat rectificarea cu fonduri obţinute din donaţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din vara acestui an. Astfel, au fost donaţi 437.000 de lei din partea salariaţilor complexului de la Rovinari, 860.000 de lei de la Electrica Nord şi 138.000 de lei de la RNP.

Flutur a spus că CJ Suceava a primit în acest an 12,5 milioane de lei din donaţii şi sponsorizări din diferite surse, bani care sunt folosiţi pentru lucrări de reparaţii la infrastructura afectată de inundaţii, iar plenul CJ Suceava va trimite scrisori de mulţumire celor care au contribuit cu fonduri.

El a mai arătat că România urmează să primească 27 de milioane de euro de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene în urma inundaţiilor din vara acestui an, iar judeţului Suceava ar trebui să-i revină o cincime din această sumă. „Avem mult de reparat în judeţ”, a spus Flutur care a menţionat că în prezent se lucrează la refacerea unor drumuri judeţene, poduri şi podeţe, unele îndiguiri pe râurile Suceava şi Moldova, dar că mai sunt numeroase obiective afectate de inundaţii care trebuie refăcute, exemplificând cu podurile rutiere de peste râul Suceava de la Roşcani şi Vereşti.

El a mai spus că a solicitat Ministerului Transporturilor să repare şi calea ferată pe traseul Dărmăneşti-Cacica-Gura Humorului care a fost afectată de inundaţii.

Guvernul a transmis oficial, în data de 31 august, Comisiei Europene aplicaţia pentru acordarea de ajutor financiar din Fondul de Solidaritate, ca urmare a inundaţiilor din această vară, decizia Comisiei fiind aşteptată în octombrie, iar aprobarea Parlamentul European (PE) şi a Consiliului, până la finalul anului.

Premierul Emil Boc declara, în 11 august, că pagubele produse de inundaţiile din acest an sunt estimate la 867 milioane de euro, iar suma pe care o poate accesa România de la acest fond este de maximum 75 milioane euro.

Premierul Emil Boc a spus în luna iulie, în comuna suceveană Zamostea, că în ceea ce priveşte solicitarea pentru activarea acestui fond, se bazează pe experienţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care la inundaţiile din 2008 a reuşit să acceseze bani de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

Preşedintele CJ Suceava a susţinut la începutul anului 2009, în Comisia de bugete a Parlamentului European, activarea Fondului de Solidaritate pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din vara anului 2008.

România a primit din Fondul Solidaritatea o sumă de 11,8 milioane de euro pentru cinci judeţe afectate de inundaţiile din 2008, din care patru milioane de euro au fost repartizaţi judeţului Suceava.


Intră acum și în grupul de