44 de turisti ieseni, salvati din telescaunul dornean (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Aproximativ două ore şi jumătate au reprezentat un chin pentru nu mai puţin de 44 de persoane, care au rămas suspendate la zeci de metri înălţime, în telescaunul din Vatra Dornei, ce asigură transportul pesoanelor în zona denumită Dealu Negru.

Printre persoanele rămase blocate se numără 27 de elevi din clasa a III-a şi a IV-a, de la Şcoala Generală „Otilia Cazimir” din Iaşi, la care se adaugă 16 părinţi şi un cadru didactic.

Elevii erau veniţi în vizită în judeţul Suceava şi au hotărât ca la finalul excursiei să facă o plimbare cu telescaunul din Vatra Dornei. După ce au urcat până la finele traseului, groaza i-a cuprins în momentul coborârii, după ce un rulment de la instalaţia de coborâre a cedat şi toate persoanele au rămas suspendate pe traseu.

Strigătul de ajutor a fost făcut la Serviciul Unic de Urgenţă 112 de către o mamă al cărei copil nu a mai ajuns la staţia de preluare a excursioniştilor, a unităţii de coborâre a telescaunului.

Imediat, la faţa locului, s-au prezentat două echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Vatra Dornei, conduşi chiar de şeful unităţii, lt.col. Romică Ciobîcă, venit să coordoneze acţiunea de salvare chiar dacă se afla în concediu. În ajutorul pompierilor a venit un echipaj Salvamont şi unul care aparţine Jandarmeriei Montane Vatra Dornei.

Conform datelor pe care le deţinem până la această oră, cei 10 pompieri care au fost angrenaţi efectiv în operaţiunea de salvare au fost nevoiţi, în primă fază, să asigure perimetrul pentru ca după aceea, căţărându-se pe stâlpii de susţinere a cablurilor, să ajungă individual la fiecare persoană în parte, prin asigurarea cu cordiţe şi hamuri de siguranţă iar apoi prin coborârea în rapel să reuşească aduccrea în siguranţă la sol a tuturor persoanelor blocate.

După finalizarea acţiunii atât cei 27 de elevi, cât şi părinţii împrenă cu cadrul didactic au fost conduşi în siguranţă până la baza pârtiei, unde au fost preluaţi de cadrele medicale chemate în ajutor pentru a asigura un prim control celor care, mai bine de două ore, au stat în bătaia vântului şi a temperaturilor destul de scăzute.

Operaţiunea de salvare a ieşenilor s-a încheiat în jurul orei 18.40.


Intră acum și în grupul de