Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la semnarea proiectului de reabilitare a ansamblului Sf. Ioan cel Nou: Este un angajament al statului față de o valoare universală și un angajament față de valorile creștine


Intră acum și în grupul de

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, joi dimineața, la semnarea proiectului de finanțare pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

După semnarea contractului, ministrul Dezvoltării a declarat că acesta este un angajament în primul rând de respect față de valori și față de valorile creștine.

„Atunci când Guvernul investește sume de la bugetul de stat în reabilitarea unui asemenea ansamblu nu este vorba numai de patrimoniul UNESCO, ca angajament al statului român de a păstra ceea ce este mai mult de o valoare a țării, este o valoare universală, care este și un angajament față de valorile creștine și acest lucru este poate și mai important”, a spus Cseke Attila.

El a arătat că are credința că obligația tuturor celor care sunt în viața publică este de a păstra obligatoriu ceea ce au primit de la generația anterioară și să îmbunătățească.

„Dacă putem să adăugăm ceva în plus să-l predăm generațiilor următoare, cu ceva îmbunătățit, cu ceva reabilitat cu ceva frumusețe în plus-și cred că prin acest proiect asta facem împreună- atunci înseamnă că am încercat să ne facem datoria”, a spus ministrul.

El a precizat că este un moment de bucurie.

„Și mai mare va fi bucuria când se va termina această investiție”, a declarat Cseke Attila.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a conferit ministrului „Crucea Bucovinei”, pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și comunității.

Guvernul a aprobat în noiembrie anul trecut indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Acest obiectiv de patrimoniu, aflat pe Lista monumentelor istorice, va fi restaurat și valorificat din punct de vedere cultural și economic, pentru creșterea gradului de acces al publicului larg și al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiții optime pentru administrarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum și pentru reorganizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru obștea monahală.

Ansamblul este amplasat pe o suprafață de 16.558 mp și va beneficia de mai multe intervenții la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice și pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn și de zidărie din piatră și cărămidă.

Proiectul are o valoare totală de 100.164.000 lei și va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS).

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 36 de luni.

Proiectul va fi realizat de o asociere condusă de firma suceveană General Construct.


Intră acum și în grupul de