Premierul Nicolae Ciucă, la punerea în funcțiune de gazoductului Pojorâta-Vatra Dornei: La 430 de ani de atestare documentară, Vatra Dornei va beneficia de acum de gaz natural


Intră acum și în grupul de

Premierul Nicolae Ciucă a participat, joi dimineața, la punerea în funcțiune a gazoductului care va alimenta municipiul Vatra Dornei.

Este vorba de o investiție de circa 17 milioane de lei cu o lungime de 26 de kilometri cu un volum anual de 225 de milioane de mc de gaze.

În prezent Transgaz a început procedurile pentru realizarea proiectului de gazoduct Vatra Dornei-Iacobeni-Borșa care se va lega cu  gazoductul de la Vișeul de Sus-Borșa securizând astfel transportul de gaz natural în nordul țării de la est la vest

Premierul Nicolae Ciucă a spus că se bucură că odată cu aniversarea a 430 de ani de atestare documentară a orașului Vatra Dornei, cetățenii și autoritățile beneficiază de un program guvernamental care se finalizează și care are stația în funcțiune la marginea orașului.

El a arătat că există deja lucrări demarate pe strada principală astfel încât să demareze lucrările de conectare de la stație la puncte de conectare din oraș.

Potrivit premierului există acum posibilități foarte importante pentru mediul de afaceri din Vatra Dornei, iar zona va deveni mult mai atractivă.

„Ceea ce cred că este important este ducerea la finalizare în următorii trei ani a conectării între regiunea nord-est și nord-vest. Să fie finalizat în trei ani. Sunt toate elementele de planificare realizate să existe continuitate”, a spus Ciucă.

Premierul a mai declarat că există posbilitatea ca și prin Pasul Tihuța să se realizeze un alt coridor de aprovizionare cu gaze, cu termen de cinci ani.

El a subliniat că important este să fie finalizat în termen gazoductul are leagă Vatra Dornei spre Borșa.

„Sunt cât se poate de interesat să vedem aceste proiecte finalizate”, a spus Ciucă subliniind că este important să se respecte angajamentele asumate prin contracte.

Mai mult el a atras atenția că sunt foarte multe proiecte care țin de angajamente europene și că România nu-și permite să pieardă aceste oportunități de finanțare.

La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că CJ Suceava a fost coordonatorul acestui proiect care a fost abandonat prin 2003-2004 și că prima dată s-a făcut tronsonul spre Câmpulung Moldovenesc și că acum s-a finalizat cel spre Vatra Dornei.

El a amintit că au existat numeroase piedici administrative în realizarea acestei investiții și că pentru deblocarea lor aproape că a fost diriginte de șantier.

Flutur le-a transmis primarilor din zona Dornelor că Transgaz anunță magistrala spre Borșa și spre Bistrița precizând că sunt opt localități eligibile.

„Avem o perspectivă de dezvoltare”, a spus Flutur care a adăugat că deja pentru 33 de localități sucevene sunt fonduri alocate prin PNI Anghel Saligny pentru realizarea de rețele de gaz și că vor fi  rețele de 1300 de km de conducte în localități.

Flutur a arătat că de acum există posibilitatea de cruțare a pădurilor și de folosire a unei sursei alternative de încălzire.


Intră acum și în grupul de