Acțiuni blitz ale Poliției Suceava: Peste 500 de șoferi testați și dosare penale întocmite de polițiști pentru conducerea vehiculelor pe fondul consumului de alcool


Intră acum și în grupul de

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, în perioada 26 – 28.08.2022  polițiștii  desfășoară acțiuni la nivel județean, fiind implicați peste 150 de agenți și ofițeri din structurile rutiere și de ordine publică.

Astfel, echipajele de poliție rutieră cu autospeciale inscripționate și neinscripționate sunt prezente pe toate segmentele de drum, atât din mediul urban cât și rural, doar în cursul serii precedente fiind realizate peste 500 de testări cu aparatele etilotest, etilometru și drugtest.

În această perioadă polițiștii rutieri organizează activități tip blitz, punctual și pe perioade scurte și determinate de timp pentru identificarea șoferilor băuți sau sub influența substanțelor interzise sau a celor care conduc fără permis. Acțiunile sunt organizate atât în mediul urban și rural, atât pe arterele principale cât și secundare de circulație.

Prezența activă în trafic a polițiștilor a dus la identificarea la timp a celor care au nesocotit legea, consumând alcool și urcându-se la volan, în toate cazurile fiind suspendat dreptul de a conduce vehicule sau fiind întocmite dosare penale, prevenindu-se astfel producerea unor tragedii rutiere.

Astfel, sâmbătă, la ora 15.13, patrula de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control pe DJ 208 F, în com. Vadu Moldovei autoturismul condus de către un bărbat din Mun. Fălticeni.  Având în vedere faptul că șoferul emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,42 mg./l alcool pur în aerul expirat, ulterior acesta a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni unde i-au fost prelevate probe biologice de sânge.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru sâvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe ce va fi soluţionat procedural.

Duminică la ora 01:52 , în timp ce efectuau activități de supraveghere și control a traficului rutier pe raza municipiului Suceava, pe strada Nicolae Bălcescu, polițiștii au oprit pentru control, autoturismul condus de către un bărbat de 43 ani, din Șcheia.

  Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat. Având în vedere rezultatul testării aerului expirat conducătorul auto a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde i s-au prelevat două probe biologice de sânge la interval de o oră, necesare pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei. În cauză a fost întocmit un dosarul penal pentru comiterea infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”  prev. şi ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.         Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Suceava.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și drog constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!, a transmis Poliția Suceava.


Intră acum și în grupul de